09-06-2021

Depressieve kinderen lopen later meer risico op chronische ziekten

Kinderen of tieners met een depressie hebben als volwassenen een veel hoger risico op een breed scala aan chronische ziekten.

Hoewel middelenmisbruik het verband gedeeltelijk kan verklaren, spelen ook andere, ongedefinieerde factoren een rol, zeggen onderzoekers van het Karolinska Instituut in Zweden.

In totaal verhoogt depressie in de jeugdjaren de kans op het ontwikkelen van 66 chronische gezondheidsproblemen en het risico op vroegtijdig overlijden.

De onderzoekers volgden de gezondheid van ongeveer 1,5 miljoen Zweedse jongens en meisjes, van wie er 37.000 op 5- tot 19-jarige leeftijd de diagnose depressie hadden gekregen. De depressieve kinderen hadden veel meer kans op een reeks chronische gezondheidsproblemen, waaronder slaapstoornissen, diabetes type 2, virale hepatitis en nier- en leveraandoeningen. Hun kans op vroegtijdig overlijden was ook zes keer zo hoog.

Vrouwen die een depressie hadden gehad, hadden meer kans op urineweg-, luchtweg- en maagdarminfecties, terwijl de mannen een hoger risico liepen op obesitas, schildklierproblemen, coeliakie en eczeem.

De onderzoekers zeggen niet zeker te weten of depressie een oorzaak was van chronische gezondheidsproblemen of dat er een ongedefinieerd onderliggend probleem was dat verantwoordelijk was voor beide.

JAMA Psychiatry, 2020; e203786

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Het laatste nieuws