04-12-2017

De stralingsdosis van twee CT scans kan het risico op Alzheimer vergroten

De stralingsdosis van een CT (computer tomografie) of een CAT scan vergoot mogelijk de kans op het verkrijgen van de ziekte van Alzheimer. Een nieuwe studie toont aan dat reeds twee scans tijdens een mensenleven, onze hersenen op moleculair niveau kunnen veranderen.

Elektromagnetische straling

Een standaard dosis röntgenstraling van de scan – die een 3D reconstructie maakt van onze interne structuren – wijzigt de microgliale cellen in de hippocampus en veroorzaakt typische patronen die ook bij Alzheimer patiënten zichtbaar zijn, aldus onderzoekers van de Universiteit van Zuid Denemarken.

Mensen hebben waarschijnlijk genoeg aan één CT scan volgens onderzoeksleider Stefan Kempf, maar hij is bezorgd over de cumulatieve effecten van meerdere scans.

Moleculaire veranderingen

Zelfs lage stralingsdosis, het equivalent van twee CT scans, kan de aanleiding zijn voor moleculaire veranderingen in de hersenen die cognitief disfunctioneren veroorzaken, wat een bekend symptoom van de ziekte van Alzheimer is.

De onderzoekers hebben laboratorium muizen blootgesteld aan een dosis röntgenstraling welke duizend keer lager is dan de dosis die mensen ontvangen met een standaard CT scan. Ondanks de lage dosis warden verschillende moleculaire veranderingen aangetroffen in de hersenen.

Mensen worden in vliegtuigen ook blootgesteld aan straling, maar deze niveaus zijn vele malen lager dan bij een CT.

Bron: Oncotarget

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws