23-09-2018

De patiënt als onderzoeker

Dit najaar gaat er een driejarig project lopen waarin patiënten zelf onderzoeker zijn. Het is een samenwerkingsverband tussen Stichting Mijn Data Onze Gezondheid (MDOG) en AMC.

Zelfonderzoekers dragen hiervoor een handige monitoringsapp om analyses te kunnen uitvoeren en data te kunnen opslaan. ‘Het is een totaal nieuwe, bottom-up gestuurde onderzoeksaanpak, die wordt uitgewerkt voor mensen met darm- en vermoeidheidsklachten en die probiotica en/of supplementen overwegen’, volgens MDOG.

MDOG is ontstaan uit het projectvoorstel MijnEigenOnderzoek. In mei kregen ze een go om een serieuze manier te vinden, om de gezondheidsexperimenten van mensen met chronische aandoeningen vast te leggen. Platform Patiënt en Voeding is blij dat experimenten met patiënten en eventueel gezonde burger eindelijk serieus worden genomen.

Kritiek op onderzoeken

Vaak is er kritiek op randomised control studies, omdat deze groot en duur zijn. Ook zijn niet alle meta analyses onafhankelijk doordat alleen bepaalde onderzoeken worden geselecteerd. Ook wel cherrypicking genaamd. De behoefte naar betrouwbare vorm van onderzoek wordt daardoor groter.

Platform Patiënt en Voeding schrijft: ‘Veel mensen experimenteren thuis met diëten, hebben een bepaald voedselpatroon en putten gericht uit uiteenlopende voedselbronnen.’ Denk hierbij aan gangbaar, biologisch, vegan et cetera. Vaak zijn ze daarbij geïnspireerd door bepaalde voedingswijzen. Bijvoorbeeld het Mediterraans dieet, de voedselzandloper of het paleodieet. ‘Met een experimentenplatform kunnen zowel de successen als mislukkingen worden uitgefilterd. Daarnaast wordt ervaringskennis opgebouwd die tot voor kort nog niet gebruikt kon worden door de biomedische wetenschap’, aldus Patiënt en Voeding.

Bron: Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg

Uit dezelfde categorie

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....