20-12-2020

De opwarming van de aarde zet je niet aan het denken

De stijging van kooldioxideniveaus draagt niet alleen bij aan de opwarming van de aarde, het heeft ook invloed op ons denkvermogen. Het zorgt ervoor dat er minder zuurstof naar onze hersenen komt, waardoor ons denk- en begripsvermogen worden aangetast. Het kan ons ook slaperiger en angstiger maken.

Omdat het in de lucht zit die we inademen, kan het iedereen beïnvloeden, aldus onderzoekers van de University of Colorado Boulder, en in binnenruimtes, zoals klaslokalen, kantoren en huizen, zijn hogere concentraties aanwezig.

Ons vermogen om beslissingen te nemen en plannen te maken, wordt vooral beïnvloed door kooldioxide in ons bloed, zeggen de onderzoekers, en bij zeer hoge niveaus kan ons vermogen tot besluitvorming met 25 procent afnemen en ons complex strategisch denken met wel 50 procent.

GeoHealth, 2020; 4: e2019GH000237

 

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws