Intern Milieu – Extern Milieu
Op het spreekuur verschijnt een 55-jarige patiënt met uitgezaaide kanker voor advies over een non-toxische behandeling.1 We bespreken de opties van voeding, stressreductie en beweging. Hij blijkt een collega-arts te zijn en oncoloog. Bij uitgezaaide kanker is opereren niet zinvol. Hij wil geen chemo. Ik vraag waarom hij daar niet voor kiest. Hij antwoordt: ‘Je denkt toch niet dat ik mij immunologisch laat mollen?’ Dat een collega-arts niet voor chemo kiest, is voor mij niet nieuw. Ik vraag hem of hij het moeilijk vindt om gezien zijn functie chemo te verstrekken aan patiënten, terwijl hij zelf de behandeling als te schadelijk inschat. Er komt geen antwoord op die vraag. Ik zie een mengeling van wanhoop en verdriet.
Ik studeerde in Groningen en het verhaal van mijn collega-arts doet mij denken aan het dilemma van mijn toenmalige buurman die boer was. Meerdere malen per seizoen ging er over zijn gewassen een groene gifwolk. Toen heette dat landbouwgif. Nu gebruikt Bayer/Monsanto de misleidende naam ‘gewasbescherming’. De boer geloofde niet in vergif maar ‘moest wel’, zei hij. Ook moest hij steeds dieper ploegen voor nog bruikbare grond. De boer had naast zijn woning een moestuin die niet werd bespoten.
U zou chemotherapie kunnen zien als het medische equivalent van ‘gewasbescherming’. ‘Roundup’ (glyfosaat, destijds gepatenteerd als antibioticum!) doodt alle planten, tenzij ze genetisch gemanipuleerd zijn. Verder doodt dit populaire gif onmisbaar bodemleven. De grond wordt steriel. De humuslaag verdwijnt. Roundup is wateroplosbaar, het verspreidt zich door het gehele ecosysteem. En net als chemo (die ook gezonde cellen aantast) is het niet selectief.
Wij zijn geen slachtoffer van onze genen. Meer dan 90 procent van alle ziekten hangt samen met onze leefstijl. Wij zitten zelf aan het genetische toetsenbord. Welke toetsen slaan wij aan?
Om antwoord te geven op deze complexe vraag heb ik mij laten inspireren door de Amerikaanse arts Zach Bush2. Hij maakt het verband tussen chemische landbouw en de snelle stijging van vele aandoeningen – zoals autisme, onvruchtbaarheid, auto-immuunziekten, bepaalde vormen van kanker, astma, lekkende darmsyndroom, burn-out – zó aannemelijk dat we er niet omheen kunnen.
Chemische landbouw is een doodlopende weg voor mens én milieu. Zach Bush helpt boeren nu om te schakelen naar biologische landbouw waar ook niet meer geploegd wordt. De grond blijkt zich dan snel te herstellen en de opbrengst per hectare is vertienvoudigd! Bush’ onderzoek koppelt een rijk bodemleven aan biodiversiteit, gewassen die rijk zijn aan mineralen en vitaminen, terugkerende bijen en vogels, een correlatie met dalende ziekte en sterftecijfers en tevreden boeren.
Wij kunnen kiezen voor veiligere, onbespoten voeding. Gebruik uw invloed en eis van de gemeente dat ze stoppen met Roundup in parken, kinderspeelplaatsen, sportvelden, et cetera. Het goede nieuws is dat landbouwgrond zich snel kan herstellen door te stoppen met landbouwgif en ploegen. Ook voor ons interne milieu geldt dat het een enorme veerkracht heeft: met enkele eenvoudige leefstijlaanpassingen blijken ziekten als diabetes, astma, eczeem, hartaandoeningen, ADHD, allergieën en autisme omkeerbaar!
Zach Bush laat een samenhang zien tussen een gezonde bodem en het welzijn van de mens. Zijn visie kan helpen onze neiging te domineren (de natuur met vergif en ons lichaam met medicatie), los te laten. Samenwerken met de natuur is nu nodig.
Het afgescheiden zelf is een illusie. Intern en extern milieu zijn één.
REFERENTIES
1. Voor meer informatie over non-toxische behandeling, zie ngoo.nl
2. Voor meer informatie over Zach Bush, zie: www.zachbushmd.com en farmersfootprint.us
Maarten Klatte studeerde geneeskunde en was daarna werkzaam als arts-onderzoeker aan de afdeling Algemene Ziekteleer van
de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op die afdeling werd onderzoek gedaan naar de invloed van de wil op genezingsprocessen. Sinds 1983 werkt Klatte in een zelfstandige praktijk leefstijlgeneeskunde waarin de rol van bewustzijn voor het bevorderen van
gezondheid en welzijn centraal staat. Klatte is voorzitter en medeoprichter van het Nederlands Genootschap voor Orthomoleculaire Oncologie (NGOO). In deze vakgroep delen artsen en apothekers hun ervaringen op het gebied van de niet-toxische behandeling van kanker.
Klatte organiseert regelmatig workshops en weekenden. Bezoek www.moeiteloosgezond.nl voor meer informatie, zie ook de advertentie hiernaast.