22-12-2022

De meeste mensen willen thuis sterven

Verreweg de meeste mensen willen het liefste thuis sterven. Slechts 41 procent overlijdt ook daadwerkelijk thuis. Eén van de redenen is dat we ouder worden en vaker overlijden in een verpleeghuis of ziekenhuis. Maar het komt ook doordat het nogal wat verzorging en kennis vraagt als iemand thuis sterft. Toch is er met hulp van thuiszorg en vrijwilligers in de terminale zorg, meer mogelijk dan de meeste mensen weten. Dat je voor de laatste fase naar een hospice kunt, weten de meeste mensen. Maar dat er ook mogelijkheden zijn om thuis ondersteuning te krijgen in de laatste levensfase is minder bekend.

Door heel Nederland verspreid zijn er vrijwilligersorganisaties voor terminale en palliatieve zorg bij mensen thuis. Iedere organisatie heeft meer vrijwilligers dan nodig lijkt. Dat is om te zorgen dat er altijd een zorgvuldige en goede match kan worden gemaakt met de mens in de laatste levensfase, de familie en de mantelzorgers. Natuurlijk zijn de vrijwilligers er ook voor mensen die alleen wonen en gezelschap nodig hebben.

Meestal komen ze één of twee dagdelen per week. Ze kunnen wat te eten of te drinken geven, een kussen opschudden of een luisterend oor bieden. Ze zijn er vooral ‘gewoon’. Vrijwilligers in de terminale zorg hebben een intensieve training gehad zodat ze weten wat wel en niet te doen tijdens de inzet bij mensen thuis. Dat, samen met hun kennis en ervaring, maakt dat familie en/of mantelzorgers het vertrouwen krijgen om even weg te kunnen gaan.

Alle informatie over hospices en vrijwilligers die bij mensen thuis langskomen, vind je op de website vptz.nl.

Palliaweb.nl/nieuws

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws