29-11-2017

De meeste artsen erkennen nutteloze medicijnen te verstrekken

Meer dan 80 procent van de artsen erkennen medicijnen en/of behandelingen voor te schrijven waarvan zij weten dat deze onnodig zijn of niet werken – inclusief chemotherapie bij patiënten met kanker in een vergevorderd stadium.

Onnodige behandelingen

Deze ontdekking is het gevolg van een aankondiging van de Engelse Academy of Medical Royal Colleges die een lijst heeft samengesteld met veertig behandelingen die onnodig zijn en niet routinematig voorgeschreven dienen te worden. Hieronder vallen chemotherapie bij kanker in een vergevorderd stadium, röntgenfoto’s bij lage rugklachten, reguliere scans bij terminaal zieke patiënten en routinematige controles na een staaroperatie of een andere standaard routinematige ingreep.

Is het wel nodig?

Bij de bekendmaking van de lijst zei AMRC voorzitter Prof. Dame Sue Bailey dat patiënten tweemaal moeten nadenken voordat ze akkoord gaan met een onderzoek of een behandeling en zich af moeten vragen of het wel nog is. “Patiënten zouden zich moeten afvragen ‘wat gebeurt er als ik niets onderneem?” Het AMRC, een vertegenwoordiging van 21 koninklijke medische genootschappen, heeft zich voorgenomen om de lijst uit te breiden tot circa 150 onnodige behandelingen.

Gedreven door angst

Bij het onderzoek van het AMRC zijn ongeveer 5.000 artsen betrokken. De overgrote meerderheid erkent medicijnen of een onderzoek te hebben voorgeschreven, wetende dat het onnodig is, maar dat zij gedreven werden door angst of mogelijke juridische consequenties en in enkele gevallen omdat de patiënt het eiste.

Ongeveer 20 procent gaf toe antibiotica voorgeschreven te hebben, 16 procent gaf opdracht voor röntgenfoto’s en 14 procent gaf opdracht voor CT scans en bloedonderzoek terwijl het onnodig was.

Bron: The Telegraph

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws