De corona vaccinatiegraad per gemeente: zo zit het

Door onze partner Zorgverzekering Informatie Centrum:

Bijna een jaar geleden werd de eerste coronaprik gezet. Inmiddels is zo’n 85,8% van de volwassenen in Nederland volledig gevaccineerd tegen het virus. Ondanks deze massale opkomst, ligt de corona vaccinatiegraad in de meest gemeenten lager dan de opkomst voor het Rijksvaccinatieprogramma. Deze werd in 1957 ingevoerd om kinderen te beschermen tegen ernstige infectieziektes. Dit blijkt uit een analyse van het Zorgverzekering Informatie Centrum.

 In de meeste gemeenten is de vaccinatiegraad in de strijd tegen het coronavirus lager dan verwacht werd op basis van de voorspellingen die volgden uit het Rijksvaccinatieprogramma. Zo ligt het aandeel gevaccineerde, volwassen Rotterdammers bijna een vijfde lager dan verwacht. Ook op Urk en in Staphorst valt het aantal coronavaccinaties respectievelijk de helft en een kwart lager uit dan verwacht.

Neder-Betuwe staat aan de andere kant van het spectrum: de corona vaccinatiegraad ligt hier juist een vijfde hoger dan voorspeld werd op basis van het Rijksvaccinatieprogramma.

De cijfers van jouw gemeente vind je op de onderzoekspagina van het Zorgverzekering Informatie Centrum.

Je zorgverzekering stimuleert gezonder leven

Wil je jezelf (ook) op een andere manier beter beschermen tegen het coronavirus? Overweeg dan om gezonder te leven. Door meer te bewegen, gezonder te eten en te stoppen met roken zul je je weerstand op peil houden. Het gevolg? Je wordt minder snel ziek.

Veel mensen vinden het moeilijk om volledig het roer om te gooien en gezonder te gaan leven. Een leefstijlprogramma kan dan helpen. Denk bijvoorbeeld aan begeleiding bij minder én gezonder eten. Ook kun je professionele hulp zoeken als je graag meer wilt bewegen. Soms is hiervoor een vergoeding mogelijk vanuit je zorgverzekering. Wil je hier aanspraak op maken? Maak dan altijd eerst een afspraak met je huisarts. Samen bespreken jullie de mogelijkheden.

Uit dezelfde categorie

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...