30-10-2018

Darmproblemen? Probeer een dag te vasten

Als u lijdt aan darmproblemen kan een dag vasten een oplossing zijn. Recent onderzoek heeft aangetoond dat vasten de rege-neratie van de stamcellen in onze darmen op gang brengt, een vermogen dat ons lichaam verliest naarmate we ouder worden.

Maagdarminfecties en andere darmproblemen kunnen een chronische, langdurige ziekte worden, omdat we het vermogen verliezen om op natuurlijke wijze darmstamcellen – de bron van alle nieuwe cellen die in de darm ontstaan – te regenereren.

Maar 24 uur vasten kan het proces een kickstart geven, zelfs als u ouder bent, zo hebben onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology ontdekt. Na het vasten beginnen onze cellen vetzuren af te breken in plaats van glucose of bloedsuiker, en deze metabole schakelaar is voldoende om de regeneratie van stamcellen op gang te brengen.

Darmstamcellen aan de binnenkant van de darm vernieuwen zich ongeveer elke vijf dagen. Het proces is van vitaal belang na een blessure of infectie, omdat het de schade helpt herstellen, maar het vermogen om darmstamcellen te vernieuwen neemt af naarmate we ouder worden.

De MIT-onderzoekers, die testen uitvoerden bij laboratoriummuizen van verschillende leeftijden, ontdekten dat vasten de regeneratieve vermogens van de stamcellen verdubbelde.

Bron: Cell Stem Cell, 2018; 22: 769–78
 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Kunst verrijkt gezondheid

Het onderzoek van iPH en LKCA, genaamd ‘Kunst als verwondermiddel’ verkent de waarde van actieve cultuurparticipatie voor de gezondheid in de eerstelijnszorg. Dit initiatief komt voort uit de druk op de Nederlandse gezondheidszorg en het besef dat gezondheid beïnvloed...