Darmbacteriën kunnen de oorzaak zijn van de ziekte van Alzheimer

De oorsprong van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson is nog steeds een mysterie, maar wetenschappers denken dat darmmicroben de boosdoeners kunnen zijn.

Dat de ziekten in de darmen zouden kunnen beginnen, werd door onderzoekers al vermoed, maar het vinden van de verantwoordelijke bacteriën was als het vinden van de spreekwoordelijke naald in de hooiberg.

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Florida denkt dat het die naald op het spoor is met behulp van een onwaarschijnlijke bondgenoot, een doorschijnende worm genaamd C. elegans, die het team kan helpen het menselijke ‘microbioom’ van darmmicroben te screenen. Wanneer deze microscopisch kleine wormpjes worden blootgesteld aan bacteriestammen die schadelijk zijn voor de mens, ontwikkelen ze soortgelijke eiwitaggregaten (ophopingen van verkeerd gevouwen eiwitten) als die welke worden aangetroffen bij mensen met alzheimer en parkinson. Een groepje andere bacteriesoorten, waarvan bekend is dat ze gunstig zijn voor de menselijke darm, was echter in staat om dit schadelijke effect tegen te gaan.

Ander bewijs ondersteunt hun vermoedens: patiënten met de ziekte van Alzheimer en Parkinson hebben een laag gehalte aan ‘goede’ bacteriën die de slechte effecten van schadelijke kunnen tegengaan.

Interessant is dat de nakomelingen van wormen die werden blootgesteld aan de ‘slechte’ bacteriën hetzelfde probleem met eiwitaggregatie hadden als hun ouders, wat suggereert dat deze microben een signaal kunnen afgeven dat kenmerken doorgeeft aan de volgende generatie. De onderzoekers zoeken nu uit welke bacteriën de eiwitaggregaten in C. elegans het best kunnen bestrijden.

Veel van de schadelijke bacteriestammen zijn in verband gebracht met antibioticaresistente infecties en dat zou een eerste stap kunnen zijn om het verband tussen infectie en neurodegeneratieve ziekte te begrijpen. Begin in de tussentijd alvast maar met het vullen van je darmen met goede bacteriën.

Bron: PLOS Pathog, 2021; 17: e1009510

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.