07-02-2019

Curcumine-oogdruppels kunnen glaucoom bestrijden

Curcumine – een stof in kurkuma die antikanker- en ontstekingsremmende eigenschappen heeft – kan de oogziekte glaucoom bestrijden. Curcumine-oogdruppels kunnen de toestand stabiliseren en in een vroeg stadium de aandoening zelfs terugdraaien, stellen onderzoekers van het Imperial College London.

Er zijn weinig medische behandelingen voor glaucoom voorhanden, een oogaandoening die netvliescellen vernietigt en kan leiden tot blindheid. De ziekte treft wereldwijd ongeveer 60 miljoen mensen per jaar, en 10 procent daarvan zal uiteindelijk het zicht verliezen.

Twee keer per dag curcumine-oogdruppels gebruiken stopte echter het verlies van retinale cellen binnen slechts drie weken na aanvang van de behandeling, stelden de onderzoekers vast in experimenten met laboratoriumratten.

Positieve effecten

Curcuminesupplementen hadden vergelijkbare positieve effecten in eerdere onderzoeken naar glaucoom, maar de Britse onderzoekers menen dat oogdruppels betrouwbaarder en specifiek op het probleemgebied gericht zijn.

De onderzoekers denken ook dat de oogdruppels kunnen worden gebruikt bij andere aandoeningen. Van curcumine is al bekend dat het cognitieve achteruitgang kan voorkomen, zoals de ziekte van Alzheimer, evenals sommige vormen van kanker. Bovendien heeft de stof ontstekingsremmende eigenschappen, wat maakt dat het ook een behandeling kan zijn voor hartaandoeningen en gewrichtsontsteking.

Onderzoeksfase

De curcumine-oogdruppels zijn nog in onderzoeksfase, er is nog geen behandeling beschikbaar. Het is gevaarlijk om kurkuma olie in de ogen te gebruiken. Het zou het zicht van de ogen kunnen beschadigen.

Bron: Sci Rep, 2018; 8: 11066
 

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Zorg is kunst

Een van mijn favoriete citaten is van Karel Appel: ‘Ik rotzooi maar wat aan’ zei de wereldberoemde schilder ooit. En misschien geloofden de mensen die oppervlakkig keken naar zijn abstracte, kleurrijke werken dit ook wel. De kenners wisten echter wel beter: Appel had...