12-05-2022

Covid-vaccins en hartproblemen jonge mannen

Twee belangrijke Covid-vaccins verhogen het risico op hartproblemen bij jonge mannen tot 24 jaar, aldus een studie die in april 2022 online werd gepubliceerd.

Gevallen van ernstige myocarditis (een ontsteking van de hartspier) en pericarditis (een ontsteking van het hartzakje) komen vijf keer vaker voor bij jonge mannen, nadat ze de Pfizer-prik hebben gehad en 14 keer meer na het Moderna-vaccin.  De toename van gevallen na een Covid-infectie onder de niet-gevaccineerden was ‘verwaarloosbaar’, aldus onderzoekers van het Zweedse Medical Products Agency.

Ze volgden 23,12 miljoen mensen uit de vijf Scandinavische landen gedurende 10 maanden tot 5 oktober 2021 van wie 81 procent een Covid-vaccin had gekregen, en controleerden vervolgens binnen 28 dagen na een Covid-vaccin op gevallen van myocarditis en pericarditis die resulteerden in een ziekenhuisopname.

Gevallen van myocarditis bleken 5,5 keer hoger per 100.000 vaccinaties na een tweede dosis Moderna en 18,39 hoger na een tweede Pfizer-prik.  Het risico was het grootst bij jonge mannen tussen de 15 en 24 jaar.  Ter vergelijking: er werd slechts één geval per 100.000 geregistreerd onder jonge mannen die Covid op natuurlijke wijze hadden opgelopen.

De meeste gevallen gebeurden binnen de eerste week na vaccinatie en het risico was 13 keer groter na een tweede dosis Pfizer en 38 keer hoger na een tweede Moderna-prik.

De onderzoekers voegden eraan toe dat eventuele risico’s van het vaccin moeten worden afgewogen tegen de schade veroorzaakt door Covid zelf, maar aangezien degenen die het zwaarst worden getroffen door een van de vaccins ook in de groep met een laag risico zitten voor een ernstige Covid-infectie, lijkt het veiliger om het virus te krijgen.

Bron: JAMA Cardiology, 2022; doi: 10.1001/jamacardio.2022.0583

Uit dezelfde categorie

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Probiotica blokkeren MRSA-bacterie

Probiotica kunnen antibioticaresistente superbacteriën in de darm bestrijden. De probiotica deden een succesvolle aanval op een kolonie MRSA-bacteriën (methicilline-resistente Staphylococcus aureus), superbacteriën die ernstige huid-,bot-, long- en bloedinfecties...

Overoptimistische beoordeling medicijnen

Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Zurich bekeken de effectiviteit van medicijnen. Hierbij ging het om goedgekeurde medicijnen, die worden toegepast voor meerdere medische aandoeningen. [1] Voordat medicijnen voor therapeutische doeleinden worden...

Vaccinatie tegen Knokkelkoorts?

Sinds 3 april dit jaar (2023) is het in Nederland mogelijk je te vaccineren tegen de door muggen verspreide knokkelkoorts. Het TEK-003 ofwel Qdenga vaccin is ontwikkeld door het Japanse Tekada, een biofarmaceutisch bedrijf. [1] In 2019 plaatste de...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.