Couperose behandelen

Couperose behandelen

Couperose is onschuldig maar kan er ontsierend uit zien. Veel mensen vinden het dunne netwerk van rode (en soms blauwe) adertjes op hun gezicht storend. En wat u ook wordt beloofd; er bestaan helaas geen wondercrèmes die couperose kunnen weghalen. Hoogstens de huid beter beschermen of kalmeren en camoufleren zodat de roodheid minder opvalt. Wat helpt wel voor langdurig resultaat? De meest effectieve behandeling is een laserbehandeling bij een huidkliniek. Zo kunt u bijvoorbeeld in Zwolle, Enschede of Keulen bij Smooth Laser Clinic couperose behandelen.

Wat is Couperose eigenlijk?

Couperose is een huidaandoening dat ontstaat door blijvend verwijde bloedvaatjes. Couperose komt meestal voor in het gezicht (wangen, neus, kin) en soms in de hals of zelfs het decolleté. Ook wel ‘Spider Naevus’ genoemd omdat de rode lijntjes op de poten van een spin kunnen lijken. Couperose is een normaal onderdeel van het huidverouderingsproces en komt vooral voor bij vrouwen met een licht huidtype. Juist op een lichte huid valt de roodheid meer op wat als vervelend kan worden ervaren.

Hoe ontstaan deze rode adertjes?

De precieze oorzaak van rode adertjes door Couperose is niet bekend, wel weten we dat je huidtype en erfelijkheid een grote rol spelen. Haarvaatjes gaan normaal gesproken open en dicht als natuurlijk mechanisme om het lichaam op temperatuur te houden. Wanneer deze vaatjes beschadigd zijn, blijven ze constant open zodat er bloed doorheen kan stromen. Dat zie je vervolgens terug als hele kleine rode adertjes.

Er zijn risicofactoren die kunnen zorgen voor een dunnere, beschadigde huid of een tijdelijk verhoogde bloeddoorstroming. Hierdoor vergroten bloedvaatjes sneller en kan couperose verergeren. Denk daarbij aan extreme temperatuurwisselingen, zonneschade of agressieve cosmetische behandelingen. Maar ook roken, alcoholgebruik of bepaalde medicatie kan een invloed hebben.

Couperose behandelen met laser

Omdat Couperose net onder het huidoppervlak zichtbaar is, kan het goed en gericht behandeld worden met lasertechniek. Loop voor een Couperose laserbehandeling niet de eerste de beste huidkliniek binnen en laat u van tevoren informeren. De meeste klinieken bieden een gratis intakegesprek aan. Bij Smooth Laser Clinic bijvoorbeeld kan door huidspecialisten goed beoordeeld worden of het daadwerkelijk om Couperose gaat (en niet Rosacea dat er erg op lijkt). Professionals kunnen vervolgens zien welke laserbehandeling het beste past. Doorgaans bent u met vier behandelingen al helemaal van uw couperose af.

Vergoeding verzekering Couperose

Overweegt u een laserbehandeling om de huid in gezicht of hals er beter uit te laten zien? In sommige gevallen kan aanspraak gemaakt worden op vergoeding van de zorgverzekering. Vraag dit voor de zekerheid vooraf na bij uw verzekeraar. U kunt het beste daarbij vermelden dat het om een camouflagetherapie gaat.

Wat zelf doen tegen Couperose?

Couperose is zonder een huidtherapie, zoals laserbehandeling, niet te verwijderen maar verergeren kan mogelijk wel voorkomen worden. Bescherm daarvoor uw huid goed, vooral bij blootstelling aan de zon. Gebruik bij voorkeur een biologische en natuurlijke gezichtscrème met milde ingrediënten. Deze beschadigt de huid niet en houdt het natuurlijk beschermingsmechanisme in stand. Daarom worden agressieve peelingen of het scrubben van het gezicht afgeraden. Beperk daarnaast temperatuurschommelingen zoals bij saunabezoek of vrieskou. Wees tenslotte terughoudend met het gebruik van alcohol en tabak.

 

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws