COPD beïnvloed door darmmicrobioom

COPD is een vaak fatale aandoening van de longen. Wereldwijd staat het op de derde plaats van de meest voorkomende doodsoorzaken. Ieder jaar overlijden meer dan 3 miljoen mensen aan de gevolgen van COPD.

Onderzoekers van het Centenary Institute, de University of Technology Sydney en de University of Queensland hebben onlangs bevestigd dat er een verband bestaat tussen deze chronische longziekte en het darmmicrobioom.

De Australische onderzoekers vergeleken de microbioom- en metabolietprofielen van ontlastingsmonsters van COPD-patiënten met die van gezonde personen. Er bleken significante verschillen te zijn tussen de twee groepen.

COPD-patiënten hadden verhoogde niveaus van de bacteriën Streptococcus en Lachnospiraceae in hun ontlastingsmonsters. Daarnaast ontdekten de onderzoekers bij deze patiënten een unieke metaboliet-signatuur gevormd door de chemische bijproducten van het metabolische proces. Volgens de onderzoekers blijkt hieruit dat de darmen van COPC-patiënten mogelijk verschillen van die van gezonde individuen. En die wetenschap kan wellicht gebruikt worden bij de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden.

Bron: Nat Commun. 2020; 11: 5886.

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws