16-02-2009

Zink in kunstgebitkleefmiddelen: Een overzicht van de gezondheidsrisico’s

Kunstgebitten zijn voor velen een uitkomst, waarmee ze weer zorgeloos kunnen lachen, eten en spreken. De kleefmiddelen die deze protheses op hun plaats houden, zijn echter niet altijd zo onschuldig als ze lijken. Recent onderzoek toont aan dat sommige veelgebruikte kleefmiddelen zorgwekkende hoeveelheden zink bevatten. Een overmatige inname van dit mineraal kan een reeks gezondheidsklachten veroorzaken, die variëren van hartritmestoornissen tot neurologische aandoeningen.

Twee van de populairste merken, Fixodent en PoliGrip, zijn hierbij in het bijzonder onder de loep genomen. Deze producten bevatten zinkconcentraties tussen de 17.000 en 34.000 mcg/g. Als je dit omrekent naar het daadwerkelijke gebruik, kan iemand die twee tubes van deze kleefmiddelen per week gebruikt, zichzelf blootstellen aan een dosis van maar liefst 330 mg zink per dag.

Maar waarom is dit zorgwekkend? Zink is immers een essentieel mineraal dat een rol speelt in tal van biologische processen in ons lichaam. Het probleem ligt in de hoeveelheid. Een overmatige inname van zink kan een tekort aan een ander essentieel mineraal, koper, veroorzaken. En het zijn juist deze verstoringen in de minerale balans van het lichaam die tot gezondheidsproblemen kunnen leiden.

De symptomen van een kopergebrek zijn divers en zorgwekkend. Zo kunnen mensen last krijgen van hartritmestoornissen, wat uiteraard ernstige gevolgen kan hebben voor het hart. Een andere aandoening die kan optreden is bloedarmoede, een conditie waarbij het bloed minder goed in staat is zuurstof te vervoeren, wat kan leiden tot vermoeidheid, bleekheid en kortademigheid. Verder kan een kopergebrek het immuunsysteem aantasten, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor infecties en ziektes. Tot slot zijn er neurologische problemen geassocieerd met een dergelijk gebrek, waaronder geheugenproblemen en een verminderde motorische coördinatie.

Het is belangrijk te benadrukken dat het gebruik van kunstgebitkleefmiddelen op zichzelf niet schadelijk is, mits in de juiste dosering en zonder overmatig gebruik van producten met hoge zinkconcentraties. Het is raadzaam voor gebruikers om goed de ingrediëntenlijst te bestuderen en te overwegen om over te stappen op producten zonder of met een lage zinkconcentratie.

Concluderend, terwijl kunstgebitten voor velen een essentieel hulpmiddel zijn, is het van cruciaal belang dat we ons bewust zijn van de mogelijke gezondheidsrisico’s van de producten die we gebruiken om ze op hun plaats te houden. Een evenwichtige inname van mineralen is essentieel voor onze algehele gezondheid, en het is aan ons om geïnformeerde keuzes te maken over de producten die we dagelijks gebruiken.

Bron: Neurology, 2008; 71: 639-643

Uit dezelfde categorie

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Champignon-gerstsoep

Heb je zin in iets hartigs? Neem dan een kom van deze goedgevulde champignon-gerstsoep. Het recept voor deze soep zit vol met gezonde en voedzame krachtpatsers. Voor 6 tot 8 porties  Ingrediënten: 1 grote gele ui, gehakt 2 wortels in plakjes 3 stengels bleekselderij...

Kauwgom kauwen tegen gaatjes

Gaatjes en tandvleesontsteking zijn veel voorkomende mondziektes. Suikervrije kauwgom kan gebruikt worden om deze ziektes te voorkomen. Ook kunnen er kruiden en middelen worden toegevoegd aan kauwgom om de mondgezondheid te verbeteren. Iraanse wetenschappers hebben...

Contact met natuur bevordert geluksgevoel

De Universiteit Twente gaat onderzoeken wat het effect op het welbevinden is als je dagelijks tijd in de natuur doorbrengt. Ze vraagt deelnemers aan het onderzoek om gedurende twee weken 10 keer een half uur in een natuur door te brengen. Doe je mee?1 Eigenlijk weten...