15-10-2018

Chocopasta maak je liever zelf

De kans is groot dat er een schadelijke stof in uw chocopasta en babyvoeding zit. Dit komt door het ontstaan van de stof 3-MCPD ofwel 3-chloor-1,2-propaandiol tijdens het productieproces.

De stof zorgt voor verontreiniging door het koken, verwarmen of zuiveren van voedsel of ingrediënten. Dit ontdekte de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop. In 24 van de 25 potten hazelnootpasta werd 3-MCPD gevonden. Maar de stof is ook aanwezig in onder meer oliën en vetten en producten waarin deze verwerkt zijn, dit schrijft de Keuringsdienst van Waarde.

Producten

De grootste hoeveelheden werden gevonden in palmoliën en -vetten door het raffineren dat vooraf gaat. Een proces dat nodig wordt geacht, zodat olie en vetten aan de kwaliteit- en veiligheidseisen voldoen. De stof 3-MCPD blijft echter wel een beetje achter. De schadelijke stof is hierdoor ook gevonden in koekjes, gebak en cakes, babyvoeding, gefrituurde of gebakken aardappelproducten, geroosterde cacaobonen en noten, gerookte vlees en vis en chemisch geproduceerde sojasaus.

Gevaar

Door een teveel aan 3-MCPD kan nierbeschadiging ontstaan. Daarnaast is bekend dat de stof kankerverwekkend kan zijn. Vooral jonge kinderen lopen daarbij een risico door hun lagere lichaamsgewicht, stelde RIVM in 2016.

Bron: Keuringsdienst van Waarde

Zelf aan de slag!

De oplossing is natuurlijk om zelf lekker chocoladepasta te maken. Zeker omdat de kant-en-klare versie voor de helft uit suiker bestaat en de andere helft uit palmolie. Juglen Zwaan heeft hiervoor een heerlijk recept gemaakt.

Ingrediënten
• 250 gr. hazelnoten
• 100 gr. gesmolten chocolade (70% of hoger)
• 3 eetl. cacaopoeder
• 2 eetl. kokosolie
• 2 eetl. ahornsiroop
• 1 tl vanillepoeder

Overige benodigdheden
Een oven, keukenmachine en afsluitbare glazen pot

Bereidingswijze
De hazelnoten moeten een mooie, goudbruine kleur krijgen. Haal ze vervolgens uit de oven en laat ze even afkoelen.
Zet een pan op laag vuur en smelt rustig de chocolade. Maal ondertussen de hazelnoten ruim 5 minuten tot er een fijne pasta ontstaat. Voeg nu de gesmolten chocolade, cacaopoeder, kokosolie, de ahornsiroop en vanillepoeder toe aan de pasta en maal nog even totdat alles goed is gemengd en de gewenste textuur heeft. Bewaar je zelfgemaakte chocoladepaste in een glazen pot.

Tips/variaties
• Om het geheel nog smeuïger te maken kun je wat meer kokosolie, of zelfs beter hazelnotenolie toevoegen. Hazelnotenolie is vrij kostbaar, maar wel erg lekker in dit recept.
• Als je hazelnoten met vliesjes hebt, dan kun je ze na het roosteren rollen in een theedoek en zo ontdoen van de vliesjes.
• Soms plakt het mengsel tijdens het malen aan de rand van de keukenmachine. Dan is het handig om met een spatel de randen even af te schrapen.
• Het malen kan eventueel ook in een hogesnelheidsblender.

Dit recept komt uit zijn boek De receptenwijzer, dat op 15 november verschijnt. Houd vooral onze nieuwsbrief in de gaten, Juglen geeft namelijk binnenkort gratis verzending voor lezers van Medisch Dossier op het boek in zijn webshop.

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Honing: zoet én gezond?

In westerse landen eten volwassenen elke dag zo'n 105 gram suiker, afkomstig van zowel 'intrinsieke' als 'vrije' suikers. Intrinsieke suikers zitten van nature in onbewerkte voedingsmiddelen, zoals in fruit, groenten en melk. Vrije suikers zijn toegevoegde suikers,...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Kunst verrijkt gezondheid

Het onderzoek van iPH en LKCA, genaamd ‘Kunst als verwondermiddel’ verkent de waarde van actieve cultuurparticipatie voor de gezondheid in de eerstelijnszorg. Dit initiatief komt voort uit de druk op de Nederlandse gezondheidszorg en het besef dat gezondheid beïnvloed...