26-07-2008

Bypass: een kwart haalt het eerste jaar niet

Hartpatiënten kunnen met een bypass in de kransslagader weer wat jaartjes erbij krijgen, maar het risico dat dit mislukt is wel veel groter dan specialisten openlijk willen toegeven. Een adertransplantatie mislukt in meer dan een kwart van de gevallen, meestal binnen het eerste jaar, en bij 40 procent van de patiënten raken een of meer bloedvaten verstopt.
Onderzoekers en clinici hebben namelijk ontdekt dat edifoligide, het meest gebruikte geneesmiddel om adertransplantaties te laten slagen, niet goed werkt3.
3 JAMA, 2006; 295: 1513-1515
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws