Burn-out kan leiden tot hartklachten

Een burn-out – het gevoel van constante uitputting – is al eerder in verband gebracht met hartziekten en de kans op een hartaanval of beroerte. Nieuw onderzoek wijst uit dat boezemfibrillatie, ofwel onregelmatige hartslag, een van de gevolgen is van mentale en fysieke uitputting. 

Een burn-out wordt veroorzaakt door constante en aanhoudende stress, vaak doordat iemand zich uitzichtloos voelt of geen controle heeft over de situatie thuis of op het werk. Het is anders dan een depressie, die wordt gekenmerkt door gevoelens van neerslachtigheid, schuldgevoel en een laag zelfbeeld, aldus onderzoekers van de University of Southern California in Los Angeles. 

Zij monitorden 25 jaar lang 11.000 mensen op antidepressivagebruik en tekenen van uitputting, woede en prikkelbaarheid. Het bleek dat degenen die het hoogst scoorden op burn-out ook 20 procent meer kans liepen op het ontstaan van boezemfibrillatie. Dit gold echter niet voor mensen met woedeproblemen. 

Hoewel boezemfibrilleren veel voorkomt – het treft ongeveer 27 miljoen mensen in de VS en Europa – is de oorzaak nog niet helemaal duidelijk. ‘Het is van cruciaal belang voor het behoud van de algehele cardiovasculaire gezondheid om uitputting te voorkomen, door goed te letten op je stressniveau en dat onder controle te houden’, zegt onderzoeker Parveen Garg. 

BRON: Eur J Prev Cardiol, 2020; 2047487319897163 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws