07-06-2016

Buikomvang voorspelt kans op hartinfarct

De BMI (body mass index), de standaard manier om uw gezondheid te meten, is een minder goede indicatie voor hart- en vaatziekten dan de omtrek van uw taille, blijkt uit nieuw onderzoek.
Als u een appelfiguur hebt – waarbij het vet zich rond de buik concentreert – en een taille van 100 cm of meer bij mannen en 88 cm bij vrouwen, dan is dat een ‘sterke aanwijzing’ voor een disfunctie van de linkerventrikel: een gestoorde functie van de linkerhartspier. Dat is de meest voorkomende oorzaak van hartziekte en hartfalen.
Mensen met diabetes, die toch al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben, verhogen dat risico nog verder als ze een dikke buik hebben, zeggen onderzoekers van het Hartinstituut van het Amerikaanse Intermountain Medisch Centrum.
Het is de beste voorspeller voor hartfalen, veel nauwkeuriger dan de BMI, die ons gewicht in verhouding tot onze lichaamslengte meet. Iemand die te zwaar is maar een peerfiguur heeft – veel vet op de heupen – heeft minder kans op hartziekte.
De onderzoekers volgden de hartfunctie van 200 diabetici en gaven het advies hun dieet te veranderen of op de oude voet door te gaan, afhankelijk van of ze een appel- of peerfiguur hadden.
Hoewel er een sterk verband is tussen overgewicht en de kans op disfunctie van de linkerventrikel van het hart, wordt dit risico nog versterkt als het extra gewicht zich concentreert rond het middel, zeggen de onderzoekers.
Aangezien één op de drie mensen in het Westen op zeker moment een hartziekte krijgt, is het voor mensen met een appelfiguur belangrijk om de hoeveelheid vet rond hun middel te verminderen, concluderen de onderzoekers.
Bron: Proceedings of the 2016 American College of Cardiology Scientific Session, Chicago, 2 april 2016

 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....