Brussel is de eerste Europese stad die de uitrol van het nieuwe 5G mobieletelefoonnetwerk tegenhoudt, omdat het niet aan de veiligheidseisen voldoet.
De verwachting is dat andere steden over de hele wereld zullen volgen, waaronder 21 gemeenten in de VS, die al wetgeving hebben ingevoerd om de verspreiding van het nieuwe netwerk tegen te gaan. Minister van Leefmilieu van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering Celine Fremault, merkt op: ‘5G of niet, ik kan een dergelijke technologie niet verwelkomen als de richtlijnen voor straling, die de burgers moeten beschermen, niet worden nagekomen.
De mensen in Brussel zijn geen proefkonijnen wier gezondheid ik voor winst kan verkopen. We kunnen hierin niets aan het toeval overlaten.’ Een proefproject waarbij de nieuwe technologie werd getest voldeed niet aan de veiligheidseisen voor straling in de stad.Het tegenhouden van 5G gebeurt niet alleen in Europa. Tot nu toe hebben 21 gemeentebesturen in de VS wetgeving aangenomen die de uitrol van 5G voorkomt of beperkt. Tevens heeft de gemeenteraad van Portland de Amerikaanse Federal Communications Commission (de beheerder van telecommunicatie) verzocht om een actualisering van het onderzoek met nieuwe studies, die uitwijzen dat het netwerk gezondheidsgevaar oplevert.
In België is er nog een reden die de invoer van het 5G-netwerk tegenhoudt– en dat heeft met geld te maken. De veiling van de frequenties is uitgesteld, zo maakte netwerkbeheerder Orange bekend. Volgens de CEO Michail Trabbia kan de veiling tot 2021 worden uitgesteld omdat de federale en regionale overheden in België geen overeenstemming kunnen bereiken over de verdeling van de opbrengsten uit de veiling.
www.takebackyourpower.net; The Brussels Times, April 1, 2019