28-03-2017

Borstvoeding beschermt ook moeder

Borstvoeding is niet alleen de beste start voor een pasgeborene, het beschermt ook de moeder tegen ziekten zoals borst- of eierstokkanker, diabetes, hoge bloeddruk en hartinfarct.
We weten al langer dat het goed is voor de baby, aangezien borstvoeding een natuurlijke bescherming biedt tegen een hele reeks ziekten, zoals leukemie, oorontsteking, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa (chronische dikkedarmontsteking), obesitas en het sudden infant death syndrome (SIDS of wiegendood).
De beste bescherming wordt geboden als de baby op z’n minst in de eerste zes maanden van zijn leven uitsluitend borstvoeding krijgt, en daarna nog minstens een jaar in combinatie met vast voedsel. Helaas halen veel moeders die richtlijn niet: in 2015 startte in Nederland 80 procent van de moeders na de geboorte met borstvoeding, maar na zes maanden gaf nog slechts 39 procent van hen volledig borstvoeding.
De onderzoekers van de Universiteit van North Carolina waren verbaasd over de beschermende werking van borstvoeding. Ze keken naar twee groepen moeders: de ene groep gaf borstvoeding volgens de aanbevolen richtlijn en de andere deed dit gedurende een veel kortere periode.
De onderzoekers schatten dat in de VS jaarlijks zo’n 3340 vroegtijdige sterfgevallen voorkomen hadden kunnen worden door het geven van borstvoeding gedurende een langere periode, en dat het de Amerikaanse gezondheidszorg meer dan $ 18,5 miljard per jaar kost om de hieraan gerelateerde ziekten te behandelen.
Het is een sterk argument om betaald zwangerschapsverlof in de VS uit te breiden, zeggen de onderzoekers. Op dit moment zijn er slechts een paar staten waar het recht op betaald verlof is ingevoerd.
Matern Child Nutr, 2016; doi: 10.1111/mon.12366 en volksgezondheidenzorg.info
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws