28-11-2023

BN’ers op zoek naar gezond voedsel

Overal om ons heen wordt ongezond voedsel aangeboden en gepromoot in reclames. Maar liefst 80% van het aanbod in de supermarkten bestaat uit ongezond voedsel.1 De Gezonde Generatie, een samenwerkingsverband van 22 gezondheidsfondsen, roept op tot bewustwording en verandering.2 Zij doen dit samen met BN’ers Renze Klamer, Fidan Ekiz en Hanna Verboom. 

 Overgewicht en ziekten

Meer dan 50% van de Nederlanders heeft momenteel overgewicht, vaak als gevolg van een ongezond voedingspatroon. Overgewicht en obesitas leiden tot een verhoogde kans op ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes type 2, nierziekten, spijsverteringsziekten en kanker. Veel mensen willen wel gezond eten, maar weten niet dat 80% van wat in de supermarkt ligt ongezond is. Supermarktvoedsel bevat vaak te veel zout, suiker en ongezonde vetten, en te weinig vezels. Dit ongezonde voedsel is echter vaak lekker, aantrekkelijk verpakt, goedkoop en overal te krijgen. Zo worden we steeds verleid om ongezond te eten en te drinken.

Verandering

In de driedelige documentairereeks ‘Op zoek naar gezond’ zoeken de BN’ers uit hoe het komt dat we ongezond blijven eten, terwijl we weten dat het slecht voor ons is, vooral voor onze kinderen. Hierbij stellen ze vragen aan supermarkten, reclamemakers, consumenten, voedingsdeskundigen en voedselfabrikanten. Zo zoekt Hanna Verboom uit waarom gezond voedsel zo duur is en ongezond voedsel juist goedkoop. Fidan Ekiz wil weten waarom er zoveel ongezond voedsel wordt verkocht en Renze Klamer vraagt zich af wat de invloed van reclame is op onze voedingskeuzes.

Herken je je in deze vragen en ben je benieuwd naar de antwoorden? Kijk dan op www.opzoeknaargezond.nl.

Bronnen:

1 www.opzoeknaargezond.nl
2. www.gezondegeneratie.nl

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws