Anemie ofwel ‘bloedarmoede’ heeft meer te maken met de kwaliteit dan met de hoeveelheid van het bloed. En bij die kwaliteit speelt ijzer een cruciale rol, zoals de meeste mensen wel weten. Ons lichaam heeft namelijk ijzer nodig om hemoglobine te kunnen maken.
Hemoglobine is een verbinding van een eiwit (globine) met een ijzerhoudende kleurstof (haem) en zorgt voor het transport van zuurstof door het bloed. Het neemt zuurstof op in de longen en geeft dit vervolgens weer af in de lichaamscellen. De cellen hebben die zuurstof nodig voor het ‘verbranden’ van hun voedsel, zodat energie vrijkomt.
Dit verklaart waarom mensen met bloedarmoede vaak moe zijn. Bloedarmoede wordt verder vooral gekenmerkt door bleekheid. Die zie je vooral aan de huid en aan de slijmvliezen van de ogen en de lippen. Hemoglobine zorgt immers voor de rode kleur van ons bloed, en daarmee ook van onze huid.
Maar ijzer is niet het enige mineraal dat gelinkt is aan bloedarmoede. Een inadequate magnesiuminname uit de voeding blijkt eveneens gerelateerd aan een hoger risico op anemie, vooral bij vrouwen en ouderen. Voor een onderzoek werden gegevens gebruikt van het Amerikaans bevolkingsonderzoek NHANES uit de periode van 2011 tot 2016. Met behulp van 24-uurs voedingsdagboeken werd de inname van magnesium uit de voeding geschat.
Er werd een omgekeerd verband gezien tussen de magnesiuminname uit de voeding en de kans op bloedarmoede. Een hoge magnesiumintake verkleinde de kans op een anemie significant met 36% ten opzichte van een lage magnesiuminname. Wanneer rekening gehouden werd met het geslacht, bleek sprake van een significant verband tussen de magnesiuminname en het risico op bloedarmoede bij vrouwen, maar niet bij mannen. Ook was het verband significant bij mensen vanaf een leeftijd van 60 jaar.
Magnesium zit in veel voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in graanproducten, groente, noten (vooral amandelen), melkproducten en vlees.
Bron:
1 Front Nutr 2023; 10:1046749.