Bloed van transfusie bevat sporen van koffie en medicijnen

In ons bloed zitten sporen van zowel koffie als farmaceutische middelen. Dat doet vermoeden dat het ‘pure bloed’ dat in transfusies wordt gebruikt helemaal niet zo puur is. Mensen die een bloedtransfusie ondergaan krijgen waarschijnlijk ook een dosis cafeïne binnen en verscheidene receptmedicijnen. 

De kans op het ontvangen van vervuild bloed is groot volgens onderzoekers, die ontdekten dat elk van de 18 zakken bloed die zij analyseerden enigszins verontreinigd was. 

De vaakst voorkomende verontreiniging was koffie. Dit werd in elk van de 18 ‘pure’ bloedmonsters gevonden, maar de meeste bevatten ook sporen van hoestmedicijnen en een kalmeringsmiddel. Onderzoekers van de Oregon State University testten specifiek op drie medicijnen: het angstremmende middel Xanax (alprazolam), het zonder recept verkrijgbare hoestprikkelonderdrukkende medicijn dextromethorfan, en het medicijn tolbutamide tegen diabetes type 2. 

De onderzoekers zeggen dat er een gerede kans is dat er ook sporen van andere medicijnen aanwezig waren in dbloedmonsters, maar daarop hadden ze niet getest. 

Hoewel cafeïne eerder een reflectie is van de maatschappij dan een mogelijk gezondheidsrisico, is het volgens de onderzoekers wel zorgwekkend dat er zware medicijnen werden gevonden in bloed dat geschikt werd geacht voor transfusie. ‘De medicijnresten kunnen problemen geven bij patiënten’, zegt onderzoeker Luying Chen. 

BRON: J Pharm Biomed Anal, 2019: 112983 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws