29-04-2021

Bitterstoffen voor een goede (darm)gezondheid

Bitterstoffen zijn stoffen die planten een bittere smaak geven. Een grote groep mensen vindt deze smaak niet lekker en daarom verdwijnt hij langzaam uit ons voedingspatroon. Bitterstoffen hebben echter ook gunstige effecten op onze spijsvertering en darmgezondheid.

Bitterstoffen komen breed voor in het plantenrijk. Van hop tot gentiaan, broccoli en witlof. Een bittere smaak vinden veel mensen niet lekker. Dit komt mogelijk doordat giftige planten vaak bitter smaken en we daarom vanuit evolutionair oogpunt geleerd hebben een afkeer te hebben van deze smaak. Receptoren waarmee we bitter proeven, bevinden zich niet alleen op de tong, maar ook in de darmen. Activering van de receptoren in de darmen heeft een gunstige invloed op de spijsvertering en kan ook de suikerstofwisseling beïnvloeden. Wetenschappers denken dan ook dat bitterstoffen (uit niet-giftige planten) ingezet kunnen worden ter preventie van overgewicht en mogelijk ook diabetes type 2.

Verbeteren spijsvertering en verzadigingsgevoel

Het eten van bitterstoffen heeft invloed op verschillende hormonen die bij de spijsvertering betrokken zijn, zoals ghreline dat het hongergevoel opwekt. De spijsverteringshormonen spelen een rol in de maaglediging, de snelheid waarmee voeding door de darmen wordt geleid en hebben invloed op de bloedsuikerspiegel. Onderzoeken bij gezonde mensen laten zien dat het eten van bitterstoffen leidt tot een verminderde inname van calorieën, een verlaging van de bloedsuikerspiegel en een verhoging van het verzadigingsgevoel.

De effecten van bitterstoffen op de spijsvertering bij mensen met overgewicht of diabetes type 2 zijn minder duidelijk en de wetenschappers geven dan ook aan dat meer onderzoek op dit gebied nodig is. Wel concluderen ze dat het consumeren van bitterstoffen mogelijk kan helpen bij het voorkomen van overgewicht.

Zet daarom regelmatig bittere groenten, zoals witlof, spruitjes, snijbiet of radicchio op het menu of drink af en toe voor de maaltijd een kop thee met bitterstofhoudende planten zoals paardenbloem, gele gentiaan, brandnetel of fenegriek. Als je dit echt niet lekker vindt, kun je natuurlijk een kruidenmengsel maken door de bittere kruiden te mengen met bijvoorbeeld gember, rozemarijn of venkelzaad.

Bron: Nutrients 2021, 13(4), 1317

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws