21-11-2019

Bewolkt met een kans op pijn

Wanneer iemand zegt dat hij het slechte weer in zijn botten voelt, heeft hij misschien wel gelijk. Engelse wetenschappers hebben een verband gevonden tussen chronische pijn en vochtige, winderige dagen met een lage atmosferische druk. De studie is toepasselijk getiteld ‘bewolkt met een kans op pijn’.

De studie omvatte meer dan 13.000 mensen en hiervan namen 2.658 mensen gedurende ongeveer 6 maanden dagelijks deel. De deelnemers waren overwegend mensen met artritis, hoewel sommigen ook andere chronische aandoeningen hadden, zoals fibromyalgie, migraine of neuropathie.

De onderzoekers verzamelden de gegevens met een smartphone-app die ze specifiek voor de studie ontwikkelden. Elke deelnemer gebruikte de app om pijnniveaus te rapporteren, terwijl de app het weer in het betreffende gebied registreerde met behulp van de GPS van de telefoon.

Weerpijn

De analyse toonde aan dat op vochtige en winderige dagen met een lage druk de kans op het ervaren van meer pijn ongeveer 20 procent hoger was dan op een gemiddelde dag. De uitkomsten hebben geen letterlijk verband aangetoond tussen regen en pijn. De onderzoekers vonden evenmin een relatie tussen pijn en de temperatuur in het betreffende gebied.

Wetenschap ondersteunt volksgeloof

De onderzoekers hopen dat de studie aanleiding is voor meteorologen om pijnprognoses te geven, zodat mensen met chronische pijn hun activiteiten beter kunnen plannen en zwaardere taken kunnen oppakken op dagen waarvan de verwachting is dat zij minder pijn zullen hebben.

De onderzoekers hopen ook dat andere wetenschappers die pijn onderzoeken deze nieuwe informatie nuttig vinden om zo tot een dieper inzicht in de oorzaken en mechanismen van pijn gekomen te komen.

NPJ Digit Med. 2019 Oct 24;2:105

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Gezondheidsvoordelen van de E-bike

Waarschijnlijk wist je al dat fietsen gezond is, maar hoe zit dat met een elektrisch fiets? Haal je daar dezelfde gezondheidsvoordelen uit? Dankzij de technische ontwikkeling en komst van verschillende typen E-bikes is de populariteit de afgelopen twintig jaar...

Het laatste nieuws