01-11-2019

Bestuursvoorzitter FDA: Big Pharma heeft het ‘parlement omgekocht’

Presidentiële verkiezingsbeloften over een grondige hervorming van het beleid ten aanzien van medicijnen en de prijzen daarvan zullen op niets uitlopen – omdat het Amerikaanse Congres door Big Pharma is omgekocht volgens een toonaangevend bestuurder van de FDA, de Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenautoriteit.

Voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan ontving 222.070 dollar aan donaties van medicijnfabrikanten, waarvan het meeste werd betaald door medicijngigant Merck. De Democratische presidentskandidaat Beto O’Rourke kreeg 171.255 dollar volgens de website van het onpartijdige Center for Responsive Politics OpenSecrets.org.

De site stelde een lijst op van de 20 leden van het Huis en de Senaat die het meeste geld van de medicijnindustrie kregen in de verkiezingscampagne van 2017-18. Bij elkaar genomen betaalde de farmaceutische industrie meer dan 100 miljoen dollar aan congresleden en presidentskandidaten.

Deze donaties laten zien dat er geen hervorming van Big Pharma zal komen en dat de prijzen niet zullen worden beteugeld, aldus Dr. Raeford Brown, voorzitter van een adviescommissie voor pijnstillende medicatie van de FDA.

‘Het Congres hoort het toezicht te bewaken voor de FDA. Als de FDA de farmaceutische industrie niet ter verantwoording roept en als het Congres betaald krijgt om deze industrie niet ter verantwoording te roepen, dan maakt het niet uit wie de president is, omdat het eigenlijk om het Congres gaat’, zegt Brown.

Amy Klobuchar, senator in Minnesota en Democratisch presidentskandidaat, verklaarde dat zij zich niet door Big Pharma zal laten omkopen. ‘In Minnesota en in het hele land is er geen plek die immuun is gebleven voor de vernietigende effecten van het misbruik van opiaten. In mijn staat overlijden nu meer mensen aan medicijnverslaving dan aan moorden of verkeersongelukken. We moeten blijven samenwerken om de plaag van opiatenverslaving die dagelijks levens kost, aan te pakken.’

Volgens OpenSecrets.org heeft senator Klobuchar kleine donaties van medicijnfabrikanten ontvangen, waaronder 8000 dollar van Abbott Laboratories.

www.opensecrets.org; Yahoo Finance, March 13, 2019

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws