06-01-2020

Bestrijdingsmiddelen veroorzaken een hoge bloeddruk bij kinderen

Veelgebruikte bestrijdingsmiddelen in de bloementeelt verhogen de bloeddruk – en kleine kinderen zouden hier extra gevoelig voor zijn. Hoge bloeddruk bij kinderen door bestrijdingsmiddelen op basis van organofosfaten is een nieuwe zorg. Ze lijken ook ADHD-symptomen te veroorzaken bij kinderen.

Kinderen lopen driemaal zoveel kans op een hoge bloeddruk kort na blootstelling aan de pesticiden, zeggen onderzoekers van de University of California San Diego School of Medicine.
Voor het onderzoek werd de gezondheid van 313 vier tot negen jaar oude kinderen uit Ecuador onderzocht. Dit land is wereldwijd een van de grootste markten voor commerciële bloementeelt en van daaruit worden bloemen naar Noord-Amerika, Europa en Azië verscheept.

Elk jaar worden de bloemen vlak voor Moederdag intensief bespoten door de kwekers. Tot 100 dagen daarna werd de gezondheid van de kinderen gemonitord door de onderzoekers. In de periode na de blootstelling was het risico op hoge bloeddruk verhoogd en het niveau normaliseerde pas weer in de laatste 20 dagen van de onderzoeksperiode.

Als de bloeddruk bij de kinderen in de eerste 80 dagen na blootstelling werd gemeten, was de kans op een hoge bloeddruk driemaal zo groot als bij degenen die in de laatste 10 dagen van het onderzoek een meting kregen. Een eerder onderzoek had al uitgewezen dat de pesticiden ADHD-achtige symptomen veroorzaakten bij kinderen uit de regio, zoals het onvermogen om zich te concentreren en visuele en motorische problemen.

Environ Res, 2019; 175: 335–42

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws