Bestraling helpt beschadigd hart te herstellen

Een nieuw baanbrekend onderzoek, gepubliceerd in Nature Communications, suggereert dat radiotherapie beschadigd hartweefsel weer gezonder kan maken. Vooral patiënten met ventriculaire tachycardie, een abnormaal snelle hartslag, zouden hierbij baat hebben.

Patiënten met hartritmestoornissen ondergaan vaak katheterablatie; elektrodekatheders die via aders of slagaders naar het hart gaan en daar met nieuw littekenweefsel een stoornis uitschakelen. Experts gingen ervan uit dat de positieve resultaten samenhingen met het littekenweefsel.

In eerdere studies zijn vraagtekens geplaatst of het littekenweefstel wel echt verantwoordelijk is voor de verbeteringen die plaatsvinden. De studies lieten namelijk zien dat behandelingen met bestralingen binnen enkele weken effect hadden. Littekenweefsel treedt echter pas op na maanden.

Onderzoekers van de Washington University School of Medicine in St. Louis voerden een reeks experimenten uit op mensen, muizen en gedoneerd hartweefsel om te kijken waarom mensen sneller dan verwacht herstellen na bestralingen. Ze ontdekten dat vier mensen die bestralingen hadden ondergaan zes maanden na de procedure verbetering vertoonden, maar geen significante toename van littekenweefsel op de radiotherapieplaats lieten zien.
De muizen toonden aan dat de radiotherapiebehandeling genen activeerde die verantwoordelijk zijn voor een bepaalde signaalroute die helpt bij het elektrische geleidingssysteem van het hart. Dit activeert ontwikkelingspaden die het hartweefsel terugbrengen naar een gezondere toestand. Bij de muizen bleek ook dat een lagere dosis al effectief was. Dit kan betekenen dat de niet-invasieve radiotherapie de invasieve katheterablatie wellicht kan vervangen. De volgende stap is dat wetenschappers het mechanisme achter deze ontdekking onderzoeken om hierover meer zekerheid te krijgen.

Bron: Nat Commun, 2021: 12; 5558

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

Gezondheidsvoordelen van de E-bike

Waarschijnlijk wist je al dat fietsen gezond is, maar hoe zit dat met een elektrisch fiets? Haal je daar dezelfde gezondheidsvoordelen uit? Dankzij de technische ontwikkeling en komst van verschillende typen E-bikes is de populariteit de afgelopen twintig jaar...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Immuunsysteem een boost door beweging

Kan je gezondheid wel een zetje gebruiken? Wellicht is het dan handig naar je slaap- en bewegingspatroon te kijken, aldus onderzoekers van de faculteit Gezondheidswetenschappen en Sport aan de Universiteit van Stirland in Engeland. [1] De onderzoekers bekeken de...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.