13-11-2014

Beroerd door medicijnen van de dokter

Van de mensen die een geneesmiddel van hun dokter krijgen voorgeschreven, krijgt ongeveer 12 procent extra ziekten of gezondheidsklachten door dat medicijn. Als je de mensen gelooft die de medicijnen daadwerkelijk gebruiken, dan is dat zelfs 19 procent, zeggen onderzoekers van de Sahlgrenska Academie in Zweden.
Het onderzoeksteam, dat onder leiding stond van Katja Hakkarainen, ontdekte dit toen het 7099 Zweedse volwassenen een vragenlijst had gestuurd en hun antwoorden naast 4970 patiëntendossiers had gelegd. Ongeveer 19 procent van de respondenten zei dat ze een nieuw gezondheidsprobleem hadden gekregen dat werd veroorzaakt door een geneesmiddel op doktersrecept. Na inspectie van de patiëntendossiers brachten de onderzoekers dat cijfer terug naar 12 procent.
Een op de vijf respondenten dacht dat het probleem voorkomen had kunnen worden door de dosis of behandeling aan te passen. De patiëntendossiers wezen erop dat zulke maatregelen zelfs tot 40 procent van de problemen zouden kunnen voorkomen of verhelpen.
Toch blijft deze ‘geneesmiddelgerelateerde morbiditeit’ een belangrijk probleem dat door de medische wereld erkend en aangepakt dient te worden, concluderen de onderzoekers.
Bron: Universiteit van Göteborg

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...

Bewust gebruik kruidensupplementen

Planten worden al eeuwenlang gebruikt ter ondersteuning van de gezondheid. Ze bevatten stoffen die een geneeskrachtige werking hebben. Deze stoffen zitten in het blad, de bloem of de wortel van de plant. Van planten of plantendelen worden dan kruidensupplementen...