22-10-2018

Beroepsvereniging wil ‘verplichte griepprik’ aanvechten

Het verplicht stellen van de griepprik strijkt tegen de haren in van de Beroepsorganisatie voor verpleging en verzorging. De verplichting zou namelijk in strijd zijn met artikel 11 van de grondwet over de onaantastbaarheid van het lichaam.

De beroepsorganisatie NU’91 zegt alles te doen om de verplichting van de griepprik te voorkomen. Dat schrijft NU’91 in een reactie op de berichtgeving van Staatsecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid.

Blokhuis gaat onderzoek instellen naar het verplicht stellen van de griepprik voor al het personeel in de zorg. Mocht de overheid besluiten voor een verplichte griepprik, dan zal NU’91 dit voor de rechter aanvechten.

Griepgolf

De staatssecretaris nam dit besluit naar aanleiding van de griepepidemie van vorig winterseizoen. De griepgolf duurde achttien weken, wat langer is dan normaal. Ongeveer 90 duizend mensen werden ziek, waarvan zo’n 9.500 mensen meer stierven dan normaal. Jaarlijks lag het sterftecijfer de afgelopen tien jaar op een gemiddelde op 2.700.

Het hoge sterftecijfers tijdens de griepepidemie zou mede te wijten zijn aan het beleid in Nederland dat niet streng genoeg is. De reden dat Blokhuis de griepprik wil verplichten. Op dit moment zou ongeveer dertig procent van het zorgpersoneel gevaccineerd zijn. Blokhuis wil dit naar 100 procent brengen.

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws