Basilicumolie helpt bij migraine

Drie weken geleden deelden wij een onderzoek naar het effect van cannabis bij migraine. Nu is er een nieuwe loot aan de boom.

Van oudsher wordt ook het keukenkruid basilicum ingezet bij hoofdpijn en migraine vanwege zijn anti-oxidante en ontstekingsremmende werking. Wetenschappers hebben nu het effect van etherische basilicumolie op de ernst en frequentie van hoofdpijnaanvallen onderzocht.

Via de huid

Aan dit onderzoek deden 144 hoofdpijnpatiënten (103 mannen en 41 vrouwen) mee van tussen de 18 en 46 jaar die langer dan een jaar meer dan twee migraineaanvallen per maand hadden. Zij werden verdeeld in vier groepen waarvan er een placebo’s kreeg en de andere drie groepen 2, 4 of 6 procent etherische basilicumolie. De olie moesten zij iedere acht uur op de huid van het voorhoofd en de slapen aanbrengen. Alle deelnemers moesten ook om de twaalf uur 325 mg paracetamol innemen.

Grootste effect bij 6 procent

De deelnemers die 6 procent basilicumolie gebruikten, ervaarden het grootste effect. Van deze groep had 80 procent last van ernstige hoofdpijn. Na twaalf weken meldde niemand meer ernstige hoofdpijn en 80 procent typeerde de hoofdpijn als mild. Ook het aantal aanvallen verminderde van vijf naar één per maand.

Bron: Karger. 2020

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws