09-10-2020

Balans in de darmmicrobiomen van keizersnedebaby’s door poeptransplantaties?

Finse wetenschappers hebben onderzocht of poeptransplantaties in de moedermelk kunnen helpen bij het in balans brengen van de darmbacteriën van baby’s die geboren zijn via een keizersnede.

Met klem wijzen de onderzoekers aanstaande ouders erop dat dit zeker niet iets is wat ze zelf moeten proberen. De monsters in het onderzoek zijn uiterst zorgvuldig getest op veiligheid en geschiktheid. Deze disclaimer melden we graag vóór het volgende bericht.

Uitgangspunt van de onderzoekers was dat eerdere onderzoeken suggereren dat vaginaal geboren baby’s andere darmmicrobiomen hebben dan baby’s die via een keizersnede ter wereld komen. Dat verschil kan voor de tweede groep zuigelingen in het latere leven leiden tot gezondheidsproblemen. Sommige wetenschappers menen dat dit komt, omdat pasgeborenen de bacteriën van de vagina, huid en darmen van hun moeder missen.

Nu hebben de Finse onderzoekers in een kleine pilotstudie aangetoond dat moedermelk met verdunde poep voor een uit een keizersnede kind geboren kan resulteren in een meer ‘natuurlijke’ microbioom. Dit concept is echter wel gebaseerd op wankele wetenschap en vereist nog veel onderzoek, zo waarschuwen de onderzoekers.

In de Finse pilotstudie kregen baby’s van zeven moeders die kozen voor keizersnedes kort na de geboorte fecale microbiotatransplantaties toegediend via de moedermelk. Deze poeptransplantaties werden zorgvuldig gescreend op gevaarlijke ziekteverwekkers en de microbiota van de baby’s werd een keer getest bij de geboorte en opnieuw na twee dagen, een week, twee weken, drie weken en drie maanden. De pasgeborenen bleken aan het einde van de studieperiode darmmicrobiomen te hebben die vergelijkbaar zijn met die van vaginaal geboren baby’s.

Er werd geen controlegroep gebruikt. De resultaten werden in plaats daarvan vergeleken met wereldwijde openbaar beschikbare datasets.

Tijdens poepscreening vonden de auteurs pathogene microben (ziekteverwekkers) in bijna 30 procent van de monsters. Er is dus een grote kans op het doorgeven van schadelijke microben naar een kind en daarom is dit volgens de onderzoekers te gevaarlijk om zelf thuis uit te proberen.

Bron: Cell. 2020 Sep 18;S0092-8674(20)31089-8

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws