07-07-2019

Bacteriedodend stofje heeft wellicht een verband met osteoporose

Triclosan is een krachtige en veelgebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof. Het zit onder meer in handzeep. Ook wordt het gebruikt als conserveermiddel en geurbestrijder.

Triclosan in urine

Chinees onderzoek heeft onlangs een relatie laten zien tussen deze stof en osteoporose bij vrouwen. Yingjun Li, PhD aan de Hangzhou Medical College School of Public Health in China en een van de onderzoekers onderzocht met haar team data van 1.848 Amerikaanse premenopauzale en postmenopauzale vrouwen. Vrouwen met een hoger gehalte aan triclosan in hun urine bleken vaker botproblemen te hebben.

Aantasting botsterkte

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom triclosan de botten van vrouwen aantast. Mogelijk heeft het te maken met het ‘weglekken’ van calcium volgens Amerikaanse deskundigen in een reactie op het Chinese onderzoek. Om dit aan te tonen, is onder meer verder onderzoek nodig naar de mate waarin vrouwen vroeg in hun leven aan triclosan zijn blootgesteld.

Te vroeg voor conclusies

In Amerika is triclosan al enige tijd verboden in (hand)zeep. In Europa is de toepassing hiervan aan een maximum gebonden. In een aantal persoonlijke verzorgingsproducten mag de dosis niet hoger zijn dan 0,3%.

Li benadrukt dat het om een verkennend onderzoek gaat en dat verdere studies nodig zijn, voordat meer definitieve conclusies getrokken kunnen worden over het gebruik van triclosan.

Bron: J Clin Endocrinol Metab. 2019 Jun; 2019-00576

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws