Avocadoverbinding kan leukemie tegengaan

Avocado’s bevatten een stof die kan worden gebruikt in de strijd tegen leukemie.

De vrucht bevat een vetmolecule, avocatine B, die werd getest op AML-cellen (acute myeloïde leukemie), een van de meest virulente vormen van kanker.

Er zijn al proeven gedaan met avocatine B als therapie voor de preventie van diabetes type 2 en het beheersen van obesitas, en nu bestuderen onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Ontario hoe het de functie van het enzym VLCAD beïnvloedt. Dit enzym is cruciaal voor de groei en verspreiding van leukemie-kankercellen.

‘De cel vertrouwt op het enzym om te overleven’, legt onderzoeker Paul Spagnuolo uit, en dus zou het aanpakken van VLCAD de uitzaaiing van de kanker kunnen vertragen. Na succesvolle laboratoriumproeven hopen de onderzoekers de stof te testen op AML-patiënten.

Op dit moment kan er maar heel weinig worden gedaan aan AML. Minder dan 10 procent van de AML-patiënten overleeft langer dan vijf jaar na de diagnose en slechts de helft krijgt chemotherapie, terwijl de rest in plaats daarvan palliatieve zorg krijgt om de pijn onder controle te houden. Velen die chemotherapie krijgen, sterven aan de behandeling, voegt Spagnuolo eraan toe.

Blood, 2021; blood.2020008551

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws