07-10-2010

Avandia eindelijk op de schopstoel

 

Eindelijk zijn de dagen geteld van Avandia (rosiglitazon), een middel dat bij diabetes kan worden voorgeschreven. Een nieuw onderzoek heeft bevestigd dat het leidt tot hartaanvallen, zij het pas 11 jaar nadat het middel alle klinische veiligheidsonderzoeken was doorgekomen.
Deze ontdekking werd gepubliceerd enkele dagen voordat de Amerikaanse regulerende instantie voor geneesmiddelen, de Food and Drug Administration (FDA), zijn beslissing moest nemen of het middel al dan niet van de markt gehaald zou worden. De fabrikant van Avandia, GlaxoSmithKline, werd verplicht zijn eigen trials met dit middel openbaar te maken. De analyse daarvan wees uit dat het middel het risico op een hartaanval (myocardinfarct) met 39 procent verhoogt.
Het middel is bedoeld om hyperglycemie (een te hoog bloedsuikergehalte) te behandelen bij mensen met diabetes type 2.
 
BRON: Arch Intern Med, 2010; doi: 10.1001/archinternmed. 2010.207
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws