28-04-2019

Aspirine helpt niet bij een ‘matig’ risico op een hartaanval

Mensen met een ‘matig’ risico op een hartaanval of een beroerte wordt vaak aangeraden om een aspirine per dag te slikken, maar dit vermindert het risico niet en er is meer kans op een ernstige gastro-intestinale bloeding, zo blijkt uit recent onderzoek.

Mensen die aspirine slikten, hadden evenveel kans op een eerste hartaanval of beroerte als mensen met een vergelijkbaar risicoprofiel die het middel niet namen. Maar het middel vergrootte wel de kans op een gastro-intestinale bloeding, ontdekten de onderzoekers.

Hoewel is aangetoond dat aspirine een beschermd effect heeft voor mensen die al een hartaanval of een beroerte hebben gehad, kan niet hetzelfde gezegd worden van mensen met een matig risico op een eerste hartaanval, zoals rokers, mensen met een hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk.

Onderzoekers van het Brigham en Women’s Hospital in Boston rekruteerden 12.546 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 64 jaar, die 30 procent kans hadden op een eerste hartaanval in de komende 10 jaar.

Gedurende de volgende 5 jaar kreeg de helft iedere dag aspirine en de andere helft een placebo, maar er was bijna geen verschil in het aantal hartaanvallen in beide groepen, met 269 hartaanvallen of beroerten in de aspirine groep, en 281 in de placebogroep.

Wel waren er 61 gevallen van gastro-intestinale bloedingen in de aspirinegroep, en slechts 29 in de placebogroep.

Bron: Lancet, 2018; 392: 1036–46
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws