09-05-2019

Artsen stellen ‘Pas alternatieve zorg vaker toe’

Alternatieve geneeskunde moet vaker worden toegepast, stellen Nederlandse artsen in een onderzoeksrapport. Het gaat om aanvullende zorg, waarvan de effectiviteit bewezen is. Bewezen effectieve zorg moet daarbij vergoed worden uit het basispakket.

Vooral chiropractie, acupunctuur, adem- en ontspanningstherapieën, muziektherapie en voedingssupplementen komen in aanmerking, volgens onderzoeksorganisatie ZonMW.

Adviesrapport

Verschillende medici en ziekenhuisbestuurders werkten aan het rapport mee. Artsen hebben in navolging een onderzoeksgroep opgericht. De organisatie krijgt steun van patiëntenfederatie NPCF. Onderzoeksgroepvoorzitter Ruud Hopstaken zegt: ‘Ons doel is inzicht te krijgen in wat Nederlandse zorginstellingen aanbieden en met welke effectiviteit ‘, melden dagbladen de Volkskrant en Trouw.

Doordat alternatieve zorg relatief goedkoop is, kan op andere zorg bespaard worden, stelt hoogleraar chirurgie Hans Jeekel, die ervoor pleit om bewezen effectieve zorg te vergoeden via de zorgverzekeraar. Hij merkt daarbij op dat veel alternatieve zorg onbewezen is, maar zolang nog geen goed onderzoek op tafel ligt, moeten we dergelijke zorg, zoals homeopathie ook niet afschrijven.

Bron: de Volkskrant

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.