Weg whiplash

Wat zijn de meest voorkomende ziekteverwekkers in Amerika en Engeland? (Gebrek aan) bepaalde voedingsstoffen? Virussen? Onze genetische opbouw? Nee, niets van dat alles, het antwoord luidt: advocaten.

Advocaten worden in Engeland wel de boosdoeners achter epidemieën en volksziekten genoemd. Neem bijvoorbeeld het probleem van de whiplash. Dit fenomeen stak voor het eerst in 1928 als herkenbare aandoening de kop op, nadat orthopedisch chirurg Harold Crowe acht casussen van speciaal nekletsel onderzocht had. Tegenwoordig kosten whiplashgevallen de Amerikanen 18 miljard dollar aan schadeclaims.
Of neem RSI, een aandoening die een jaar of tien geleden hand over hand toenam. Het was in de Verenigde Staten gedaan met de ziekte zodra daar de wetten herroepen werden, die schadeclaims mogelijk maken. Met ‘railway spine’, een posttraumatische stressstoornis, verliep het net zo, hoewel weinigen onder ons nog zullen weten wat dat inhoudt, ook al nam de ziekte in een bepaalde tijd epidemische vormen aan. Hoe kunnen Amerika en Engeland dus het best omgaan met het enorme aantal gevallen van whiplash? Gewoon zorgen dat ze van hun advocaten afkomen.1

 

1 N Engl J Med, 2003; 348: 1413-4

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Genezen met je handen

Vijf vragen over Craniosacraal therapie

Geen stress: ga breien, vissen of bloggen

Vijf vragen over chiropractie

De X-factor voor een lang leven

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier