Wat zijn de meest voorkomende ziekteverwekkers in Amerika en Engeland? (Gebrek aan) bepaalde voedingsstoffen? Virussen? Onze genetische opbouw? Nee, niets van dat alles, het antwoord luidt: advocaten.
Advocaten worden in Engeland wel de boosdoeners achter epidemieën en volksziekten genoemd. Neem bijvoorbeeld het probleem van de whiplash. Dit fenomeen stak voor het eerst in 1928 als herkenbare aandoening de kop op, nadat orthopedisch chirurg Harold Crowe acht casussen van speciaal nekletsel onderzocht had. Tegenwoordig kosten whiplashgevallen de Amerikanen 18 miljard dollar aan schadeclaims.
Of neem RSI, een aandoening die een jaar of tien geleden hand over hand toenam. Het was in de Verenigde Staten gedaan met de ziekte zodra daar de wetten herroepen werden, die schadeclaims mogelijk maken. Met ‘railway spine’, een posttraumatische stressstoornis, verliep het net zo, hoewel weinigen onder ons nog zullen weten wat dat inhoudt, ook al nam de ziekte in een bepaalde tijd epidemische vormen aan. Hoe kunnen Amerika en Engeland dus het best omgaan met het enorme aantal gevallen van whiplash? Gewoon zorgen dat ze van hun advocaten afkomen.1
1 N Engl J Med, 2003; 348: 1413-4