Wat te doen bij bedplassen

Door de oorzaak op het spoor te komen zijn kinderen die blijven bedplassen te helpen – zonder medicijnen.

Bedplassen, ofwel ‘enuresis’, is onvrijwillig urineverlies tijdens de nacht of in de slaap. Zo’n 50 procent van alle kinderen plast op driejarige leeftijd nog in bed en zo’n 15 procent doet dat nog steeds na zijn tiende. Pas vanaf zeven jaar is het nodig om een behandeling te overwegen.

Bedplassen komt iets meer voor onder kinderen met psychologische problemen en het treedt ook vaak op bij stoornissen van de nieren of urinewegen. Een onderzoek is altijd noodzakelijk als een gezond kind dat al enige tijd ’s nachts en overdag zindelijk is, weer begint met bedplassen. Stress of zorgen kunnen een oorzaak zijn, of anders een infectie of andere ziekte zonder verdere symptomen. Onthoud echter dat een kind niet expres in bed plast. Het heeft er geen invloed op en schaamt zich er meestal voor.

Meestal ontstaat bedplassen doordat het zenuwstelsel van een kind nog niet helemaal toegerust is op volledige controle van de blaas. Stress, bezorgdheid, koorts, een infectie of een voedselintolerantie kunnen tijdelijk bedplassen veroorzaken. Maïs, koemelk, cacao, cola, citrusfruit en voedingskleurstoffen zijn bekende uitlokkers, evenals antigenen in de ingeademde lucht1.

Er zijn veel kinderen met een onopgemerkte allergie. (Soms is een aandachttekortstoornis het enige zichtbare symptoom van een ‘gemaskeerde’ voedselallergie.) Bij allergische reacties wordt vaak vocht vastgehouden afkomstig uit de bloedbaan, waardoor het kind dorst krijgt. Het kind drinkt dan uitzonderlijk veel. Als de symptomen afnemen is al dat vocht niet meer nodig en ontstaat de drang om te urineren. Dat kan in de slaap een probleem opleveren doordat het plassen in een droom wordt verweven en het kind niet in de gaten heeft dat het nog steeds droomt als het in bed plast.

Hoewel bedplassen vaak samengaat met stress, moeten een symptoomloze urineweginfectie, diabetes en een voedselovergevoeligheid eerst worden uitgesloten. Met een eenvoudige teststrip is een infectie uit te sluiten. Een andere oorzaak kan zijn dat er afwijkingen in de organen van het urinewegstelsel zijn.

De volgende adviezen kunnen ook nuttig zijn:
– Geef een kind nooit straf voor het bedplassen.
– Prijs het kind als het droog is gebleven.
– Zorg dat het kind twee uur voor het slapengaan niet meer drinkt.
– Laat het kind voor het naar bed gaan nog even plassen.
– Maak het kind na twee uur slapen wakker om de blaas nog eens te ledigen.
– Geef geen cafeïnebevattende dranken als cola, thee, chocolademelk, Red Bull en koffie.
– Probeer een zindelijkheidstraining waarbij het kind opzettelijk het plassen overdag wat leert uitstellen en waarbij het wakker leert worden van aandrang met behulp van een plaswekker (verkrijgbaar bij een thuiszorgwinkel of apotheek).

In mijn praktijk had ik een jongen van negen jaar, genaamd Tommy. Hij werd op voedselallergie getest met de Food Allergy Cellular Test van Genova en zijn ouders werd gevraagd de betreffende voedingsmiddelen uit zijn voeding te schrappen. Daarbij schreef ik drie maal daags twintig druppels tinctuur van de bast van Rhus aromatica (Sumak) voor. Dat is bij de indianen een specifieke remedie tegen bedplassen die zeer effectief blijkt2. Tot vreugde van zijn ouders, grootouders en vooral van hemzelf had Tommy na zes dagen helemaal geen last van bedplassen meer.

Andere succesvolle behandelingen

Homeopathie kan helpen, mits er geen lichamelijke oorzaak is. Probeer, in samenwerking met een homeopaat, drie weken lang Plantago Major, Equisetum Hyemale, Kreosotum en Ilex Paraguayensis met potentie 6CH, een half uur voor het slapengaan. Levert dat geen verbetering op, gebruik dan een hogere potentie, totdat het probleem is opgelost. Professor William Boericke beveelt ’s morgens en ’s avonds een dosis van vijf druppels Verbascum Thapsus-tinctuur aan3.

Een bekend middel uit de traditionele Chinese geneeskunde zijn de eiercocons van de bidsprinkhaan, meestal in drooggebakken vorm verwerkt tot poeder of pillen. Cocons van goede kwaliteit zijn droog, geel, licht van gewicht en intact. Ze moeten in doses van drie gram worden genomen4.
Verder zijn er casusbeschrijvingen bekend van tieners die kampten met bedplassen en waarbij hypnotherapie hielp. Deze therapie is echter niet geschikt voor jongere kinderen.

Harald Gaier
Harald Gaier is erkend Brits natuurgeneeskundige, osteopaat, homeopaat en kruidengeneeskundige. (Meer informatie: www.drgaier.com)

1Crook WG, ‘Genitourinary Allergy’, in Speer F, ed. Allergy and Immunology in Children. Springfield, IL: Charles C Thomas, 1973: 690-694
2Weiss RF, Herbal Medicine, 1st English edn. Gothenburg: Ab Arcanum, 1988: 250-251
3Boericke W, Homeopathic Materia Medica, 9th edn. Philadelphia, PA: Boericke & Runyon, 1927: 671
4Bensky D, Gamble A. Chinese Herbal Medicine Materia Medica, revised edn. Seattle, WA: Eastland Press, 1993: 393-394

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Harald Gaier

Een fijne boel

Een opknapbeurt voor uw botten

Kruid met superkracht

Geen pijn meer

Medicinale kruiden tegen migraine

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Harald Gaier avatar

Over de auteur

Harald Gaier is iemand naar wie anderen vaak verwijzen als het gaat om complementaire en alternatieve medische en diagnostische technieken. Zes jaar lang was hij als natuurgeneeskundig arts lid van de onderzoekscommissie van de Prince of Wales' Foundation for Integrated Health. Meest recentelijk was hij directeur van medisch onderzoek bij twee grote klinieken in Londen (The Hale Clinic en The Diagnostic Clinic). Zijn gepubliceerde werk omvat de Encyclopaedic Dictionary of Homeopathy en collegiaal getoetste artikelen over darmgerelateerd medisch onderzoek en medische economie.
Lees meer artikelen van Harald Gaier