04-01-2022

Voorwoord – Bewuste gezondheidskeuzes in 2022

Vrijheid om je eigen mening te vormen en deze ook te mogen uiten is een groot goed. We merkten afgelopen jaar vooral de gevoeligheid van corona als onderwerp. Medisch Dossier heeft zich altijd gericht op wetenschappelijk onderzoek om van daaruit de nieuwste ontwikkelingen in duidelijke taal naar de lezers te brengen. We publiceerden vanuit die visie onderzoek over Covid-19 dat paste bij ‘de ene visie’ of bij de ‘andere visie’ en dat resulteerde in uiteenlopende reacties van lezers, van opzeggingen tot complimenten.

Ook al lijkt het tegendeel dus soms waar, gelukkig mogen we van mening verschillen in ons land. En dat blijft nodig om goed geïnformeerde keuzen te kunnen maken voor je gezondheid. We zullen dan ook dit nieuwe jaar blijven streven naar het aanreiken van informatie vanuit allerlei perspectieven. We willen in het verlengde hiervan ook onze lezers uitnodigen om ons te vertellen welke overwegingen tot hun gezondheidskeuzen hebben geleid en welke vragen zij hierover nog eventueel hebben. Dat hoeft zeker niet beperkt te blijven tot corona. We kunnen ons voorstellen dat soortgelijke dilemma’s als bij corona ook bij andere gezondheidsaandoeningen spelen.

Denk bijvoorbeeld aan kanker. Ga je voor een reguliere behandeling, of juist voor natuurlijke therapieën, of een combinatie daarvan of pas je je voeding aan? En op basis van welke informatie heb je je keuze gemaakt?

Verder laten wij graag mensen met een stevig professionele achtergrond aan het woord om hun kennis en ervaring met onze lezers te delen, zonder dat de informatie per se wetenschappelijk onomstotelijk vaststaat. Afgelopen jaar hebben enkele gastschrijvers hiervan al gebruikgemaakt.

En Paul Smit legt in een interview op p52 uit dat keuzen vervolgens ook afhangen van hoe je brein informatie verwerkt. Immers een corona-besmettingscijfer van 2400 per dag, voelt totaal anders dan een bericht dat 0,00014118 procent van de bevolking is besmet. Ze zeggen hetzelfde, maar het eerste cijfer ervaar je als heel veel.

Weliswaar niet coronagerelateerd, maar wel veelbelovend is de nieuwe therapie die Cate Montana op p46 over het voetlicht brengt. In deze therapie wordt het zogeheten EVOX-apparaat ingezet. Dit apparaat gebruikt de nieuwste technologische snufjes op het gebied van stemherkenning en zou bepaalde verborgen patronen kunnen aanpakken en daarmee bijvoorbeeld ingezet worden in de behandeling van trauma’s. Maar hoe de frequenties van de stem in relatie staan tot het genezen van trauma’s is de wetenschap nog niet duidelijk.

Mindset-coach Cara Wheatley-McGrain is een stapje verder. Zij verheugt zich over recente onderzoeken die beamen wat zij instinctief op een bepaald niveau altijd al wist: zelfcompassie vermindert ontstekingen in het lichaam.

Zoals onze Engelse hoofdredacteur Bryan Hubbard al in de oktobereditie van Medisch Dossier schreef: ‘Er is meer tussen hemel en aarde. . . dus houd een open geest en wacht tot de wetenschap de achterstand inhaalt.’

En in de tussentijd: blijf gezond en zorg goed voor elkaar.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...