Voorwoord: Een gezond 2021

Allereerst wensen we je uiteraard een heel goed en gezond 2021. Deze editie een voorwoord vanuit de Nederlandse redactie, omdat we je willen informeren over wat je dit jaar van Medisch Dossier kan verwachten.

What Docters Don’t Tell You heeft het aantal Engelse edities dat per jaar wordt gepubliceerd en het aantal pagina’s per blad verminderd om meer aandacht te kunnen geven aan het online informeren van de lezers. Lynne en Bryan hebben besloten – na meer dan 30 jaar onderzoek en schrijven over baanbrekende ontdekkingen en doorbraken in de alternatieve gezondheidsindustrie – om een extra stap te zetten en een platform te bieden waar lezers rechtstreeks de verhalen van tientallen toonaangevende pioniers kunnen horen. En zo werd de Get Well Show geboren waarvan de eerste digitale editie in november 2020 plaatsvond.

Deze inspirerende Engelstalige online bijdragen van What Docters Don’t Tell You willen we je zeker niet onthouden. We plaatsen deze video’s daarom voor onze abonnees in het archief, zodat je deze kan zien wanneer het je schikt.

We hebben drie presentaties voor je klaargezet. Als eerste hebben we een bijdrage van Sarah Myhill over chronische ziekten en hoe zij deze in haar praktijk behandelt. Myhill licht overigens in deze editie op p24 toe wat je zelf allemaal kunt doen om de gevolgen van Covid-19 en andere virussen, bacteriën en microben beheersbaar te houden.

Verder vertelt de Canadese gezondheidswetenschapper, Anita Saltmarche in een van de online presentaties wat lichttherapie kan betekenen voor hersenaandoeningen, zoals
dementie en alzheimer.

In deze editie beschrijft Anat Baniel op p21 wat bewegen voor het brein van ouderen kan betekenen. In de derde online presentatie die wij digitaal voor je beschikbaar stellen, licht Baniel toe hoe kleine bewegingen het leven van kinderen met beperkingen kan beïnvloeden.

Kortom ga naar www.medischdossier.org/archief/ en ontdek wat deze experts je te vertellen hebben. Voor onze Nederlandse lezers betekent de Engelse koerswijziging dat we wat meer ruimte zullen geven aan Nederlandse inbreng.

Dat willen we bijvoorbeeld doen door een nieuwe rubriek die we Ode aan … hebben genoemd. Wie is jouw gezondheidsheld? Welke pionier heeft jou op een nieuw pad gebracht? Wie is je lichtend voorbeeld? Hiervoor ontvangen we graag suggesties via redactie@medischdossier.org. We horen ook graag waarom je iemand voorstelt.

Ook voor een andere nieuwe rubriek ontvangen we graag per mail je inbreng. Deze heet Health Corner. Naast het papieren woord wordt veel inspirerende informatie over de gezondheid digitaal aangeboden. Er zijn prachtige interviews en podcasts te lezen of te beluisteren via de online media. Laat het ons weten wat je hebt ontdekt en wie weet staat jouw voorstel in de volgende editie van Medisch Dossier.

Tot slot kunnen we na alle nadruk op ziekte, pandemieën en sterfgevallen in 2020, wel wat positief gezondheidsnieuws gebruiken. En een van de meest positieve verhalen op dit moment betreft het zelfherstellend vermogen van de mens.

Sabine Uitslag vertelt op p52 over de publiciteitscampagne waarmee de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (AVIG) is gestart om een gezonde, positieve, duurzame levensstijl te bevorderen. Het belangrijkste voornemen dat je in 2021 immers kan hebben, is om gezond te blijven en aanpassingen in je leefstijl kunnen daarin een groot verschil maken.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

De positieve effecten van voetreflextherapie

Gordelroos en netelroos; een natuurlijke blik

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

De borsten

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Spierherstel

Voedingstabel eiwitten en calorieën In het artikel Spierherstel: het héle bewegen telt uit Medisch Dossier editie 2604 staat een verwijzing naar een overzichtelijke tabel over eiwitten en calorieën. Dit is die tabel. Dit overzicht geeft een indicatie van de...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier