25-03-2020

Vijf vragen over; Orthomoleculaire therapie

Deze keer voelen we Frank Jonkers aan de tand. Een bevlogen man als het gaat om mensen helpen hun gezondheid te herwinnen en te behouden. Zijn zoektocht startte in 2002 bij zijn eigen problemen: een kwakkelende gezondheid en flink overgewicht. Jonkers begon de rol die beweging, voeding, omgevings- en leefstijlfactoren spelen in relatie tot gezondheid te bestuderen, en volgde diverse opleidingen. Hierna ontwikkelde hij in de loop der tijd een unieke, integrale behandelmethode: ‘BodySwitch‘. Inmiddels heeft Jonkers een vooruitstrevende praktijk met meerdere vestigingen. Zijn credo luidt: meten is weten. 

1. Wat is orthomoleculaire therapie?

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met onze voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Dit is in de huidige tijd vrijwel onmogelijk. Met het doel om ziekte zowel te voorkomen als te behandelen, kunnen voedingsstoffen in de vorm van supplementen worden ingenomen. Dit zijn onder andere vitaminen, mineralen, sporenelementen, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen en bioflavonoïden. Supplementen bevatten vaak een hoge dosering van stoffen die in veel geringere mate in natuurlijke voedingsmiddelen voorkomen.  

De orthomoleculaire geneeskunde gaat ervan uit dat een ziekte eerder genezen en voorkomen zal worden door een optimale samenstelling van voedingsstoffen. Doel is om lichaamsprocessen weer in goede banen te leiden door onder andere het oplossen van (vaak ernstige) voedingstekorten. Bekende voorbeelden hiervan zijn tekorten aan vitamine B12, vitamine D en foliumzuur. 

2. Wat doet een orthomoleculair therapeut?

Een orthomoleculair therapeut spoort de onderliggende oorzaken van vaak moeilijk te diagnosticeren klachten op, waarbij de labuitslagen van ontlasting-, urine-, speeksel- en bloedonderzoek een belangrijke leidraad vormen. Zo komen niet alleen voedingstekorten als gevolg van een gebrek aan vitaminen, mineralen en sporenelementen aan het licht, maar ook de eventuele achterliggende lichamelijke oorzaak hiervan. Denk hierbij aan chronische darmproblemen, belasting door toxische stoffen, bacteriële, virale en schimmelinfecties en voedselintoleranties. Door het in kaart brengen van deze factoren kan een maatwerk behandelplan worden opgesteld, waarbij voedingsadviezen een belangrijke rol spelen. 

3. Staat deze therapie op zichzelf?

Alhoewel de orthomoleculaire therapie een integrale aanpak kent en op zichzelf staat, wordt deze in de praktijk vaak gecombineerd met bijvoorbeeld homeopathie en/of fytotherapie. 

4. Welke opleiding heeft een orthomoleculair therapeut?

Er zijn verschillende HBO-opleidingen tot orthomoleculair therapeut. Een op niveau afgeronde, geaccrediteerde opleiding geeft toegang tot de beroepsvereniging Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG)Deze organisatie bevordert de deskundige uitvoering van orthomoleculaire geneeskunde en stimuleert wetenschappelijk onderzoek binnen het vakgebied. De MBOG komt op voor de belangen van artsen en therapeuten en voorziet in patiëntenvoorlichting. Het MBOG-lidmaatschap is een keurmerk voor kwaliteit. 

5. Wanneer en voor wie is deze therapie geschikt?

Deze therapie is voor iedereen geschikt die pro-actief aan zijof haar gezondheid wil werken, maar ook bij pijn en ziekte. Orthomoleculaire therapie wordt vaak ingezet als er vanuit de reguliere geneeskunde geen duidelijke diagnose van vage klachten is. Met name bij chronische ziektebeelden kan de inzet van orthomoleculaire geneeskunde met z’n systemische aanpak tot mooie resultaten leiden. De therapie is geschikt voor mensen van alle leeftijden. 


Frank Jonkers 

Vanuit de BodySwitchpraktijk in Heemskerk helpt Jonkers mensen om hun gezondheid te verbeteren en te behouden. En dat op basis van een doorwrochte, integrale methode. Hij is auteur van Kerngezond. Leefstijl als medicijn, oprichter van BodySwitch Nederland, schrijft columns en geeft lezingen. Zijn behandelwijze is gebaseerd op vergaarde kennis door vele opleidingen, wetenschappelijk onderzoek en een veeljarige praktijkervaring. 

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...