25-03-2020

Vijf vragen over; Orthomoleculaire therapie

Deze keer voelen we Frank Jonkers aan de tand. Een bevlogen man als het gaat om mensen helpen hun gezondheid te herwinnen en te behouden. Zijn zoektocht startte in 2002 bij zijn eigen problemen: een kwakkelende gezondheid en flink overgewicht. Jonkers begon de rol die beweging, voeding, omgevings- en leefstijlfactoren spelen in relatie tot gezondheid te bestuderen, en volgde diverse opleidingen. Hierna ontwikkelde hij in de loop der tijd een unieke, integrale behandelmethode: ‘BodySwitch‘. Inmiddels heeft Jonkers een vooruitstrevende praktijk met meerdere vestigingen. Zijn credo luidt: meten is weten. 

1. Wat is orthomoleculaire therapie?

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met onze voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Dit is in de huidige tijd vrijwel onmogelijk. Met het doel om ziekte zowel te voorkomen als te behandelen, kunnen voedingsstoffen in de vorm van supplementen worden ingenomen. Dit zijn onder andere vitaminen, mineralen, sporenelementen, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen en bioflavonoïden. Supplementen bevatten vaak een hoge dosering van stoffen die in veel geringere mate in natuurlijke voedingsmiddelen voorkomen.  

De orthomoleculaire geneeskunde gaat ervan uit dat een ziekte eerder genezen en voorkomen zal worden door een optimale samenstelling van voedingsstoffen. Doel is om lichaamsprocessen weer in goede banen te leiden door onder andere het oplossen van (vaak ernstige) voedingstekorten. Bekende voorbeelden hiervan zijn tekorten aan vitamine B12, vitamine D en foliumzuur. 

2. Wat doet een orthomoleculair therapeut?

Een orthomoleculair therapeut spoort de onderliggende oorzaken van vaak moeilijk te diagnosticeren klachten op, waarbij de labuitslagen van ontlasting-, urine-, speeksel- en bloedonderzoek een belangrijke leidraad vormen. Zo komen niet alleen voedingstekorten als gevolg van een gebrek aan vitaminen, mineralen en sporenelementen aan het licht, maar ook de eventuele achterliggende lichamelijke oorzaak hiervan. Denk hierbij aan chronische darmproblemen, belasting door toxische stoffen, bacteriële, virale en schimmelinfecties en voedselintoleranties. Door het in kaart brengen van deze factoren kan een maatwerk behandelplan worden opgesteld, waarbij voedingsadviezen een belangrijke rol spelen. 

3. Staat deze therapie op zichzelf?

Alhoewel de orthomoleculaire therapie een integrale aanpak kent en op zichzelf staat, wordt deze in de praktijk vaak gecombineerd met bijvoorbeeld homeopathie en/of fytotherapie. 

4. Welke opleiding heeft een orthomoleculair therapeut?

Er zijn verschillende HBO-opleidingen tot orthomoleculair therapeut. Een op niveau afgeronde, geaccrediteerde opleiding geeft toegang tot de beroepsvereniging Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG)Deze organisatie bevordert de deskundige uitvoering van orthomoleculaire geneeskunde en stimuleert wetenschappelijk onderzoek binnen het vakgebied. De MBOG komt op voor de belangen van artsen en therapeuten en voorziet in patiëntenvoorlichting. Het MBOG-lidmaatschap is een keurmerk voor kwaliteit. 

5. Wanneer en voor wie is deze therapie geschikt?

Deze therapie is voor iedereen geschikt die pro-actief aan zijof haar gezondheid wil werken, maar ook bij pijn en ziekte. Orthomoleculaire therapie wordt vaak ingezet als er vanuit de reguliere geneeskunde geen duidelijke diagnose van vage klachten is. Met name bij chronische ziektebeelden kan de inzet van orthomoleculaire geneeskunde met z’n systemische aanpak tot mooie resultaten leiden. De therapie is geschikt voor mensen van alle leeftijden. 


Frank Jonkers 

Vanuit de BodySwitchpraktijk in Heemskerk helpt Jonkers mensen om hun gezondheid te verbeteren en te behouden. En dat op basis van een doorwrochte, integrale methode. Hij is auteur van Kerngezond. Leefstijl als medicijn, oprichter van BodySwitch Nederland, schrijft columns en geeft lezingen. Zijn behandelwijze is gebaseerd op vergaarde kennis door vele opleidingen, wetenschappelijk onderzoek en een veeljarige praktijkervaring. 

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...