Vijf vragen over: Neuraaltherapie

Wie zich inleest in neuraaltherapie met haar wetenschappelijke achtergrond, stelt onvermijdelijk de vraag: waarom is deze therapie niet veel bekender en wijder verbreid binnen de Nederlandse huisartsenpraktijk? We vroegen het aan Jean Pierre Jansen. Deze arts voert een consultatieve holistische praktijk, gebaseerd op reguliere geneeskunde, homeopathie en neuraaltherapie.

Ook Jean Pierre Jansen is verbaasd over de relatieve onbekendheid van neuraaltherapie, waarmee zulke – voor patiënten – levensveranderende successen behaald worden. Deze therapie is ook nog eens heel makkelijk te leren, zegt hij, en bovendien simpel te implementeren in de eerstelijns gezondheidszorg.

Tijdens zijn studie geneeskunde leefde Jansen met een gemis. Hij dacht na zijn afstuderen de ultieme aanvulling gevonden te hebben in de homeopathie, toch bleef er een stuk binnen zijn systeemaanpak braak liggen. Het geheim achter lastig te traceren klachten vond hij via de neuraaltherapie.

Dit maakte van de puzzelaar met een intrinsieke wens om gezondheidsproblemen werkelijk op te lossen, een gelukkig mens. Heeft hij nog ambities? Zeker! Jansen leidt artsen op tot neuraaltherapeut en wil met zijn opleiding bijdragen aan een bredere beschikbaarheid van neuraaltherapie via de huisartsenpraktijk.

Vraag 1 Wat is neuraaltherapie?

Neuraaltherapie is de therapeutische toepassing van plaatselijke verdoving met het doel om door een werking op het regulatiesysteem van het lichaam herstel te bereiken, dat veel langer aanhoudt dan de werkingsduur (circa 30 minuten) van het middel zelf.

Ieder stukje weefsel van het lichaam zendt zenuwsignalen naar het ruggenmerg en ontvangt in een reflex signalen terug. Zo kan bij weefselbeschadiging een vicieuze pijncirkel ontstaan waarbij pijn de pijn in stand houdt, vergelijkbaar met het rondzingen van geluid tussen luidspreker en microfoon.

Dit leidt tot destabilisering van het regelsysteem door pijnprikkels, al dan niet boven de waarnemingsdrempel. Kortdurend onderbreken van de verbinding laat het geluid een tijdje stoppen. Ook neuraaltherapie werkt zo; op geschikte plaatsen wordt de pijn onderbroken met een kortwerkend lokaal verdovend middel (procaïne).

De destabilisering maakt het lichaam kwetsbaarder voor kleine aanleidingen. Zo kunnen zelfs triviale oorzaken ernstige gezondheidsproblemen uitlokken. Bovendien kan de ontregeling maken dat klachten ontstaan op grote afstand van het destabiliserende weefseldeel. Een litteken van een blindedarmoperatie kan resulteren in hoofdpijn. Dit wordt ‘stoorveldwerking’ genoemd.

Vraag 2 Wat is de achtergrond van een arts of tandarts neuraaltherapie?

Neuraaltherapie wordt wettelijk alleen door (tand)artsen toegepast. Zij hebben in aanvulling op hun praktijk de methode leren toepassen. Naast de theorie leert men, oefenend op elkaar, vooral de injectietechnieken. Er is een nascholingsplicht vanuit de beroepsverenigingen (AVIG, NAAV).

Vraag 3 Staat de therapie op zichzelf of wordt deze geïntegreerd aangeboden?

Beide is mogelijk. Regelmatig komt het voor dat een goed aangeslagen reguliere of complementaire behandeling later steeds minder standhoudt. Dat is een signaal dat er een destabiliserende invloed op het regulatiesysteem aanwezig is, waarvoor men neuraaltherapie kan inzetten.

Na behandeling kan de oorspronkelijke behandeling weer verder. De methode wordt ook zelfstandig toegepast. Bekend is bijvoorbeeld de cosmetische littekenbehandeling van een vroegere keizersnede.

Vraag 4 Hoe gaat de arts of tandarts te werk?

Het injectieplan ontstaat aan de hand van de tijdlijn waarop alle ontregelende gebeurtenissen staan (letsels, oude ontstekingen, gebitsproblemen, enzovoorts). Tevens wordt een lijst opgesteld van de actieve vicieuze cirkels (segmenten van het zenuwstelsel, bewegingsketens, enzovoorts), en van stoorveldwerkingen op afstand.

We beginnen met de minst belastende injecties. Kwaddels zijn de meest oppervlakkige injecties, ze zien er uit als muggenbulten. De prikpijn valt de meeste mensen mee. Maar ook spiertriggerpunten, littekens, klachten van peesaanhechtingen en plaatsen waar een zenuw vlak onder de huid verloopt zijn doel van injectie. De maximale dagdosis blijft vér onder de veilige maximale dosis.

Vraag 5 Voor welk soort klachten is neuraaltherapie vooral geschikt?

Pijnklachten vormen de belangrijkste indicatie. Daarnaast komen tal van chronische en acute klachten in aanmerking, waarin ontregeling van het zenuwstelsel een rol speelt. Denk aan moeheid, oorsuizing, duizeligheid, gehoorproblemen, darmklachten, beginnende hoge bloeddruk, ontstekingen van neusbijholten, (sport)blessures, et cetera.

Deze klachten kunnen de eerste tekenen zijn van destabilisering van het regelsysteem, een voorbode voor ernstiger problemen, zelfs na jaren. Dit toont hoe breed inzetbaar neuraaltherapie is.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...

Genetische manipulatie; Synthetisch voedsel weet wat je eet

Via de achterdeur komen talloze soorten genetisch gemodificeerde en gemanipuleerde voedingsmiddelen de voedselketen binnen. Veel mensen eten deze producten zonder dat ze dit weten of er een keuze in hebben. Cate Montana bespreekt in het laboratorium gekweekte...

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Trainen van gezond gedrag en mentale fitheidAls kind genas Heidi Stiegelis van lymfeklierkanker. Sindsdien wilde ze de wereld op het gebied van zorg en leefstijl veranderen. En zo geschiedde. Vanuit haar psychologiepraktijk traint zij nu (zorg)professionals in het...

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Marleen Dijkhoff en Cielke Sijben hadden een druk leven met werk, gezin, vrienden en feestjes. Maar ze verlangden naar balans, lichamelijk en mentaal. Toen ayurveda op hun pad kwam, veranderde alles. Slaapproblemen verdwenen, ze kregen een gezond gewicht (dag...