Vijf vragen over kinesiologie

Het aanbod in complementaire therapieën is groot en het is soms lastig om een juiste keuze te maken. In deze rubriek daarom vijf verhelderende antwoorden op onze onderzoekende vragen aan diverse gespecialiseerde therapeuten. Deze keer zijn we in gesprek met kinesioloog Loes Buys. 

Loes Buys liet haar mooie carrière in de verpleging achter zich en opende vijf jaar geleden haar praktijk voor kinesiologie en counseling. Wat bracht haar tot deze verandering? Tussen haar afspraken door spreken we Loes al fietsend, onderweg naar haar praktijk. 

Het begin van Buys’ switch heeft alles te maken met haar eigen, moeilijk te duiden klachten. Er zat duidelijk iets niet goed… ‘Ik zat niet lekker in m’n vel, maar kon er absoluut niet de vinger op leggen’, zegt Buys. Een beetje sceptisch meldde ze zich bij een kinesioloogDeze therapeut had het lek in één sessie boven water. Na dit bezoek had zij antwoorden op haar vragen en kwam haar lichaam in balans. ‘Voelen en denken stonden niet goed met elkaar in contact bij mij. De vragen die de kinesioloog mij stelde, zetten processen in gang, waardoor ik me binnen drie dagen stukken beter voelde. Ik heb dit als zeer wonderbaarlijk ervaren en wilde er meer van weten. Ik begon met de eerste cursus kinesiologie en vond het, eerlijk is eerlijk, behoorlijk vaag. Toch was mijn interesse getriggerd en volgde ik een tweede en een derde opleiding. Ik was om. Kon niet meer terug. Wilde er ook niet meer mee stoppen en vestigde me als zelfstandig, beëdigd therapeut. Zo mooi, hoe je mensen kunt begeleiden en soms maar een klein zetje hoeft te geven op weg naar zelfheling. Ik heb het mooiste beroep van de wereld’, besluit Buys ons korte interview. Er wacht een cliënt op haar! 

Wat is kinesiologie? 

Kinesiologie is een holistische werkwijze, waarbij een spiertest wordt gebruikt om op zoek te gaan naar de oorzaak van een klacht. Met door de therapeut uitgeoefende zachte druk op bijvoorbeeld de armspieren wordt de spierspanning getest. Als er sprake is van stress zijn de spieren niet in staat om tegendruk te geven. Zo geeft het lichaam aan waar sprake is van onbalans. Dit kan op zowel fysiek als mentaal niveau zijn: emoties, verkeerde voeding of een blessure. Vaak onbewuste zaken worden hiermee zichtbaar. Met behulp van diverse technieken wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd en met coachende technieken wordt de patiënt begeleid naar herstel.  

Staat kinesiologie op zichzelf? 

Deze therapie is een op zichzelf staande stroming geworden en kinesioloog een erkend beroep. Er ligt een drie- tot vierjarige hboopleiding aan ten grondslag. Kinesiologie combineert elementen uit de chiropraxie en oosterse geneeskunde met westerse inzichten en psychologie. 

Welke opleiding heeft de kinesioloog? 

Er zijn meerdere instituten in Nederland die mensen opleiden tot erkend kinesioloog, zoals Welkin Kinesiologie College, Instituut CAM en Espavo. Na afronding van de studie kan aansluiting worden gezocht bij een beroepsvereniging als de VBAG, NVT en de overkoepelende organisatie RBCZ.  

Welke methoden kent de kinesiologie? 

  • Touch for health, ontwikkeld rond 1964 en bedoeld als zelfhulpmethode om het lichaam gezond te maken en te houden.  
  • Wellness kinesiologie, ontwikkeld als krachtige stressreleasetechniek. 
  • Edu kinesiologie, biedt nieuwe wegen om leervaardigheden te verbeteren. 
  • Applied Physiology (AP), opent de deur naar een grondigere manier om toegang te krijgen tot de energiematrix van het lichaam en zo diepe en blijvende veranderingen te creëren. 
  • Three-in-one concepts®, bedoeld om emotionele patronen die mensen gevangen houden in reactieve gedragspatronen te doorbreken.  
  • Learning Enhanced Advanced Program (LEAP), een van de krachtigste methoden om leer- en/of gedragsproblemen op lange termijn te corrigeren.  
  • Stress Indicator Punten Systeem (SIPS), kan de door stress ontstane weerstand identificeren en vrijmaken, waarmee het zelfhelend vermogen weer op gang wordt geholpen. 

Waarbij kan kinesiologie worden ingezet? 

Kinesiologie wordt ingezet bij onder andere: allergieën in intoleranties, vermoeidheid en burn-out, onbegrepen ziektebeelden, stressklachten, dyslexie, dyscalculie en andere leerproblemen, faalangst, gedragsproblemen als ADHD, chronische pijnklachten, whiplash, nervositeit, mentale trauma’s, angsten, verslavingen, overgewicht en relatieproblemen. 

De therapie is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. 

Vergoeding: kinesiologie valt onder alternatieve geneeskunde en behandelingen worden meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering;  

Verwijzing: is niet nodig. 

Meer info: www.welkin.nlwww.topki.nl/professionalswww.geneesjewijzer.nl/kinesiologie 


Loes Buys 

Loes Buys opende vijf jaar geleden haar praktijk voor kinesiologie en counseling (www.loesbuys.nl). Zij werkt ook als kinder-intensive-care-verpleegkundige. Sinds 2019 is ze volledig zelfstandig kinesioloog. Ook geeft Buys kinesiologiecursussen en is ze docent bij opleidingsinstituut Welkin. Zij behandelt zowel kinderen als volwassenen. 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

De positieve effecten van voetreflextherapie

Gordelroos en netelroos; een natuurlijke blik

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

De borsten

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier