Vijf vragen over dry needling

Het aanbod van complementaire therapieën is groot en soms is het lastig om een juiste keuze te maken. In deze rubriek stellen we een aantal vragen aan gespecialiseerde therapeuten en artsen. Deze keer gaan we in gesprek met fysiotherapeut Niels van der Neut.

Niels van der Neut zet zich al twintig jaar in om mensen met klachten aan het bewegingsapparaat te behandelen. Afhankelijk van de aard van de klachten en het verhaal erachter zet hij zijn behandeling op maat in.
Van der Neut is in zekere zin geen ‘gewone’ fysiotherapeut. Hij is altijd op zoek naar innovaties in het vak en nieuwe behandelmogelijkheden. Zo volgt hij momenteel een opleiding gecombineerde leefstijlinterventie en ook dry needling was nieuw toen hij ermee begon. Dat houdt de passie gaande.

Vraag 1 Hoe werkt dry needling?

Dry needling is onlosmakelijk verbonden met het behandelen van ‘triggerpoints’, in de volksmond vaak ‘spierknopen’ genoemd. Al in de jaren 40 van de vorige eeuw werd geëxperimenteerd met het injecteren van deze triggerpoints met medicamenten. Deze vorm van behandelen met injecties kun je ‘wet needling’ noemen. Later zijn therapeuten gaan werken met prikken zonder vloeistof; ‘dry needling’ of droge naald. En dat bleek ook effectief!

Tijdens een dry needling-behandeling prikt de behandelaar met een acupunctuurnaaldje in de triggerpoints. Het naaldje wordt een aantal keren heen en weer bewogen in het triggerpoint, waardoor er een korte neurologische reflex ontstaat, de ‘local twitch respons’. Een aantal spiervezels vertoont hierbij een kortstondige samentrekking die voelt als een verkramping of een kleine elektrische prikkel. Na de samentrekking ontspannen de spiervezels zich direct of na een aantal uren. Hierdoor zullen spierknopen na behandeling snel minder pijnlijk aanvoelen en zal de stijfheid van de spier verdwijnen.

Vraag 2 Wat is het verschil met acupunctuur?

Goed beschouwd zijn er meer verschillen dan overeenkomsten tussen dry needling en acupunctuur. Het verklaringsmodel voor de werking van acupuntuur is een energetisch denkmodel voortkomend uit de traditionele Chinese geneeswijze. Dry needling gaat uit van een westerse zienswijze, een neuroreflectoir denkmodel. Bij acupunctuur wordt gewerkt aan de Qi (levensenergie) en de verstoring in de energiebalans tussen yin en yang. Bij dry needling draait de behandeling om het opwekken van de neuroreflectoire ‘twitch respons’ om de triggerpoints te ontspannen.

Triggerpoints zijn in tegenstelling tot acupunctuurpunten geen vastliggende locaties op meridianen, maar kunnen overal in het spierapparaat voorkomen. Het werkterrein van dry needling is alleen het spierapparaat van de mens; acupunctuur bestrijkt een groter werkterrein. Ook de werkwijze is verschillend. Bij acupunctuur worden de naaldjes voor langere tijd oppervlakkig in de huid gebracht en bij dry needling gaat het naaldje juist centimeters diep de spier in en wordt de naald direct verwijderd na het opwekken van de ‘twitch respons’. De belangrijkste overeenkomst is het gebruik van het materiaal, een dun acupunctuurnaaldje.

Vraag 3 Wat is de opleiding van iemand die dry needling beoefent?

Dry needling is een specialisatie binnen het fysiotherapeutisch werkdomein. De geaccrediteerde opleidingen zijn toegankelijk voor fysiotherapeuten en artsen met een BIG-registratie.

Vraag 4 Bij welke klachten kan deze therapie worden ingezet?

Met name bij ‘myofasciale pijnklachten’, ofwel de aanwezigheid van spierknopen die al dan niet een uitstralend karakter hebben, kan dry needling worden toegepast. Mensen spreken bij deze klachten meestal over een dof zeurende pijn in een spier. Over het algemeen zie je dat triggerpoints ontstaan door langdurige statische belasting, zoals zittend werken.

Vraag 5 Wanneer is dry needling succesvol?

Dry needling wordt vooral ingezet bij arbeidsgerelateerde klachten in het nek-schouder-armgebied. Denk daarbij ook aan hoofdpijnklachten die ontstaan vanuit de nek en schouders. Vaak zijn er vanuit de schouder uitstralende pijnklachten of tintelingen naar de hand. Andere veel behandelde klachten zijn pijn aan de lage rug of bil uitstralend naar het been (ischias- pijn). Dry needling is zelden een oplossing die op zichzelf staat, maar kan, mits goed gebruikt, complementair zijn aan andere behandelinterventies. Hoewel je na behandeling meteen resultaat mag verwachten, zijn over het algemeen 3 à 4 behandelingen nodig om resultaat te bereiken.

Maak kennis met Medisch Dossier

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot het online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

 

Gratis opties

Liever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...