Craniosacraal therapie, kortweg cranio genoemd, is een behandelmethode die op unieke wijze lichaam en geest verbindt. Cranio kijkt naar de gehele mens in zijn hulpvraag en niet alleen naar de symptomen. En daarbij staat de fascie, ofwel het bindweefsel, centraal. We zijn hierover in gesprek gegaan met Maarten Slutter, gepassioneerd craniotherapeut.
Al tijdens zijn studie fysiotherapie zat Maarten Slutter met een aantal vragen waarop hij de antwoorden niet vond. Vragen als hoe het kan dat lichamelijke klachten na een aantal weken steeds weer terugkomen. En hoe het komt dat iemand met een te verwerken verlies lichamelijke klachten ontwikkelt. Zijn afstudeerscriptie in de fysiotherapie ging dan ook over de mens in relatie tot zijn klacht. In de craniotherapie vond hij de antwoorden op zijn vragen.
Vraag 1 Wat is craniosacraal therapie?
Het craniosacraal systeem strekt zich uit van de botten van je schedel (cranium) tot het heiligbeen (sacrum). Het is het gebied waarbinnen de hersenen en het ruggenmerg functioneren. Deze worden omgeven door bindweefselvliezen waarbinnen beschermende hersen- en ruggenmergvloeistof ritmisch beweegt en stroomt. Via cranio kan met zachte behandeltechnieken verstoring en spanning in het craniosacraal- en bindweefselsysteem opgemerkt en behandeld worden.
De oorzaak van klachten ligt vaak elders, bijvoorbeeld in de spanning van de fascie (bindweefsel). Zo ligt de oorzaak van nekklachten meestal niet in de nek. Spanning vanuit de fascie uit het buikgebied kan de reden zijn. Fascie verbindt het hele lichaam. Het zit om alle organen, zenuwen, bloedvaten, hersenen, maar ook om het ruggenmerg en de spieren. En deze spanning in de fascie kan zowel een lichamelijke, emotionele of stressfactor als oorsprong hebben. Meestal is het een combinatie van deze factoren. Craniosacraal therapie werkt op de oorzaak of betekenis van stress, een fysieke klacht of een emotioneel trauma.
Vraag 2 Hoe gaat een craniotherapeut te werk?
Craniosacraal therapie werkt direct op het bindweefsel, ofwel de fascie. De therapeut zal met zachte aanraking het hele lichaam onderzoeken op spanning in de fascie. Soms, afhankelijk van de hulpvraag, zal de therapeut zich vooral richten op de plek waar de meeste fasciespanning in het lichaam voelbaar is. Daar kan hij gedurende de behandeling blijven en via ondersteunende, open vragen helpen om de oorzaak en de betekenis van de fasciespanning helder te krijgen voor de cliënt.
Bij cranio wordt de cliënt door de aanraking uitgenodigd zichzelf te gaan voelen in bijvoorbeeld ontspanning, kracht, blijheid, angst, verdriet, pijn of boosheid. De craniotherapeut ondersteunt in het loslaten, het ontspannen van de fasciale spanning, zowel op fysiek als emotioneel gebied.
Vraag 3 Wat voor opleiding heeft een craniotherapeut?
Er zijn in Nederland twee opleidingen met een deeltijd 4-jarig erkend hbo-traject. Met het diploma craniotherapeut kan de therapeut zich aansluiten bij diverse beroepsverenigingen. In de opleiding is er naast de therapeutische ontwikkeling in fysieke en emotionele ondersteuning van de cliënt ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.
Vraag 4 Wat is de onderbouwing van craniotherapie?
Dr. John Upledger heeft de craniosacraal therapie ontwikkeld vanuit de osteopathie en de craniale osteopathie. Cranio is vooral empirisch ontstaan vanuit observaties en reacties die Upledger tegenkwam tijdens zijn behandelingen van cliënten. Er is steeds meer onderzoek voorhanden dat de werking van cranio onderbouwt (onder andere door de Fascia Research Group, Duitsland). Daarbij wordt duidelijk dat de manier van aanraken een grote positieve invloed heeft op het ontspannen van de fascie en wordt ook het belang van interoceptie (bewust worden van wat je voelt in je lichaam) duidelijk.
Vraag 5 Wanneer wordt craniotherapie ingezet?
De hulpvraag kan zowel lichamelijk als emotioneel zijn. En juist bij een combinatie van een lichamelijke hulpvraag met een emotionele component of omgekeerd, is cranio geschikt. Zoals bijvoorbeeld bij iemand nek- en hoofdpijnklachten die in een moeilijke en stressvolle fase in zijn of haar leven zit. Vaak komen mensen bij een craniotherapeut als bijvoorbeeld fysiotherapie onvoldoende helpt bij hun fysieke klachten. Of als alleen praten bij een psycholoog of psychotherapeut niet afdoende helpt bij de emotionele hulpvraag. Door de respectvolle, zachte technieken is cranio voor iedereen geschikt, ook voor kinderen en (huil)baby’s.
[su_image_carousel source=”media: 343741″ crop=”none” adaptive=”no” spacing=”no” align=”left” max_width=”100%” arrows=”no” dots=”no”]
www.cranioarnhem.nl