Vijf vragen over acupunctuur

Claire Meijers was al op jonge leeftijd gefascineerd door de intelligentie van ons lichaam. Op de kleuterschool wilde ze al dokter worden om te leren over het mysterie van het leven. Jaren later, tijdens haar studie geneeskunde, leerde ze echter weinig over de wijsheid van de natuur. De studie was gericht op ziektesymptomen en hoe deze met technologische en farmaceutische interventies tegen te gaan. Ze was nog niet tevreden, zocht verder en vond de acupunctuur.

Vraag 1 Hoe werkt acupunctuur?

Om te begrijpen hoe acupunctuur werkt, dienen wij ons westers denken te verbreden en te verdiepen. De anatomie bijvoorbeeld richt zich enkel op de (zichtbare) materie, maar kent geen fysiologische functie toe aan de ruimten tussen de structuren (zoals de borst- en buikholte, het lieskanaal en de ruimtes tussen spieren en zenuwen). Deze holtes staan echter met elkaar in verbinding, zijn bekleed met een fijnmazig bindweefsel (de fascia) en gevuld met water. De Chinezen noemden dit netwerk ‘de waterwegen’, nu bekend als meridianen of energiebanen. Ze geleiden elektriciteit, energie, maar genereren het ook door de intelligente werking van de fascia. De holten worden in de westerse geneeskunde gebruikt voor bijvoorbeeld (kijk)operaties.

En binnen de acupunctuur wordt de kennis van het hoofd met de kennis van ons hart verdiept. Dit is het diepe weten door een directe ervaring. Bij het steken van een naaldje in een energiebaan, een waterweg, kunnen allerlei sensaties worden waargenomen. Het kan voelen als elektrische stroom, als een heel zwaar gevoel of soms gaan emoties stromen of wordt er een weldadige rust waargenomen. Binnen de acupunctuur heet deze waarneming de-Qi, ofwel de aankomst van Qi aan de naald.

Je kunt zeggen dat Qi Dao is. Wanneer je je Qi laat stromen door middel van acupunctuur, dan laat je de wijsheid van het Al, de Dao, door je lijf stromen. En harmonie zal het gevolg zijn. Net zoals de waterwegen in de natuur: als de rivieren helder zijn en goed stromen, dan is alles in harmonie op de oevers.

Vraag 2 Bij welke aandoeningen kan acupunctuur worden ingezet?

Omdat acupunctuur de universele levensstroom stimuleert, kan werkelijk elke aandoening benaderd worden. De enige contra-indicatie is ernstige ondervoeding.
Je kunt acupunctuur inzetten bij een fysieke aandoening om je helend vermogen te versterken, zoals bij ontstekingen, pijnklachten of vermoeidheid of als aanvullende therapie. Maar acupunctuur werkt ook op ons emotionele en mentale lichamen of op het pad van bewustwording en zelfrealisatie.

Vraag 3 Hoe ziet een behandelplan eruit?

Behandelplannen worden altijd individueel opgesteld, omdat ieder mens uniek is en de oorzaak van symptomen heel verschillend kan zijn. Dit kan betekenen dat bij twee personen met dezelfde klachten andere naaldjes worden geprikt en ook verschillende dieet- of leefadviezen gegeven worden. Het primaire doel is de levensenergie, onze Qi, weer op gang te brengen en vrij te laten stromen.

Vraag 4 Wanneer is acupunctuur effectief?

Iedere behandeling heeft effect, maar dit is aanvankelijk tijdelijk. In de meeste gevallen dienen de behandelingen ‘gestapeld’ te worden tot heling is bereikt en de klacht weg is. Als richtlijn voor acute klachten gelden maximaal 6 behandelingen en voor de meer chronische, complexere klachten 6 tot 10 behandelingen. Wanneer de progressie te traag is, moet gekeken worden welke factoren het helingsproces beïnvloeden.

Vraag 5 Wat is je boodschap?

De oosterse denkwijze gaat uit van gezondheid en kijkt hoe deze balans te behouden of terug te brengen is, en de westerse dokter denkt vanuit ziekte en kijkt hoe de disbalans te corrigeren is. Beide werelden zijn niet concurrerend, maar kunnen elkaar mooi aanvullen. Laten wij beide werelden integreren: de wijsheid van ons hoofd met de wijsheid van ons hart.

Maak kennis met Medisch Dossier

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot het online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

 

Gratis opties

Liever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...