Vijf vragen over acupunctuur

Claire Meijers was al op jonge leeftijd gefascineerd door de intelligentie van ons lichaam. Op de kleuterschool wilde ze al dokter worden om te leren over het mysterie van het leven. Jaren later, tijdens haar studie geneeskunde, leerde ze echter weinig over de wijsheid van de natuur. De studie was gericht op ziektesymptomen en hoe deze met technologische en farmaceutische interventies tegen te gaan. Ze was nog niet tevreden, zocht verder en vond de acupunctuur.

Vraag 1 Hoe werkt acupunctuur?

Om te begrijpen hoe acupunctuur werkt, dienen wij ons westers denken te verbreden en te verdiepen. De anatomie bijvoorbeeld richt zich enkel op de (zichtbare) materie, maar kent geen fysiologische functie toe aan de ruimten tussen de structuren (zoals de borst- en buikholte, het lieskanaal en de ruimtes tussen spieren en zenuwen). Deze holtes staan echter met elkaar in verbinding, zijn bekleed met een fijnmazig bindweefsel (de fascia) en gevuld met water. De Chinezen noemden dit netwerk ‘de waterwegen’, nu bekend als meridianen of energiebanen. Ze geleiden elektriciteit, energie, maar genereren het ook door de intelligente werking van de fascia. De holten worden in de westerse geneeskunde gebruikt voor bijvoorbeeld (kijk)operaties.

En binnen de acupunctuur wordt de kennis van het hoofd met de kennis van ons hart verdiept. Dit is het diepe weten door een directe ervaring. Bij het steken van een naaldje in een energiebaan, een waterweg, kunnen allerlei sensaties worden waargenomen. Het kan voelen als elektrische stroom, als een heel zwaar gevoel of soms gaan emoties stromen of wordt er een weldadige rust waargenomen. Binnen de acupunctuur heet deze waarneming de-Qi, ofwel de aankomst van Qi aan de naald.

Je kunt zeggen dat Qi Dao is. Wanneer je je Qi laat stromen door middel van acupunctuur, dan laat je de wijsheid van het Al, de Dao, door je lijf stromen. En harmonie zal het gevolg zijn. Net zoals de waterwegen in de natuur: als de rivieren helder zijn en goed stromen, dan is alles in harmonie op de oevers.

Vraag 2 Bij welke aandoeningen kan acupunctuur worden ingezet?

Omdat acupunctuur de universele levensstroom stimuleert, kan werkelijk elke aandoening benaderd worden. De enige contra-indicatie is ernstige ondervoeding.
Je kunt acupunctuur inzetten bij een fysieke aandoening om je helend vermogen te versterken, zoals bij ontstekingen, pijnklachten of vermoeidheid of als aanvullende therapie. Maar acupunctuur werkt ook op ons emotionele en mentale lichamen of op het pad van bewustwording en zelfrealisatie.

Vraag 3 Hoe ziet een behandelplan eruit?

Behandelplannen worden altijd individueel opgesteld, omdat ieder mens uniek is en de oorzaak van symptomen heel verschillend kan zijn. Dit kan betekenen dat bij twee personen met dezelfde klachten andere naaldjes worden geprikt en ook verschillende dieet- of leefadviezen gegeven worden. Het primaire doel is de levensenergie, onze Qi, weer op gang te brengen en vrij te laten stromen.

Vraag 4 Wanneer is acupunctuur effectief?

Iedere behandeling heeft effect, maar dit is aanvankelijk tijdelijk. In de meeste gevallen dienen de behandelingen ‘gestapeld’ te worden tot heling is bereikt en de klacht weg is. Als richtlijn voor acute klachten gelden maximaal 6 behandelingen en voor de meer chronische, complexere klachten 6 tot 10 behandelingen. Wanneer de progressie te traag is, moet gekeken worden welke factoren het helingsproces beïnvloeden.

Vraag 5 Wat is je boodschap?

De oosterse denkwijze gaat uit van gezondheid en kijkt hoe deze balans te behouden of terug te brengen is, en de westerse dokter denkt vanuit ziekte en kijkt hoe de disbalans te corrigeren is. Beide werelden zijn niet concurrerend, maar kunnen elkaar mooi aanvullen. Laten wij beide werelden integreren: de wijsheid van ons hoofd met de wijsheid van ons hart.

Maak kennis met Medisch Dossier

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot het online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

 

Gratis opties

Liever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...