Verrekte polsbanden

Een jaar geleden heb ik de pezen van mijn pols verrekt en mijn huisarts stelde de diagnose tendovaginitis van De Quervain. Ik heb zo’n elastische steunband gekregen voor mijn pols met een metalen rand die hem stijf houdt, maar om huishoudelijke dingen te doen moet ik hem vaak uitdoen, aangezien ik alleen woon. Naast een dagelijks multivitaminepreparaat slik ik dagelijks chondroitine glucosamine, MSM, calcium en magnesium. Ook gebruik ik neo magneten. TOCH HEB IK NOG STEEDS PIJN, EN GELD VOOR NOG MEER OVERBODIGE OF ONWERKZAME BEHANDELINGEN HEB IK NIET.
– Coral Smith, per e-mail

 

Bij deze vorm van tendinitis raakt de peesschede van twee onderarmspieren voor duimbewegingen (extensor pollicis brevis en abductor pollicis longus) verdikt en ontstoken. Er zijn twee standaardvormen van behandeling. Bij de één worden er cortocosteroïde injecties in de schede geïnjecteerd, zodat de ontsteking wordt gemaskeerd. Dit geeft alleen tijdelijk verlichting van de klachten. De andere mogelijkheid is een radicale operatie waarbij de verdikte laterale wand van de peesschede wordt doorsneden. Daarna zou u uw pols enige tijd helemaal niet kunnen gebruiken. Gezien die nadelen loont het de moeite vol te houden met de alternatieve behandelmogelijkheden.
Volgens onze adviseur dr. Harald Gaier is een beproefde homeopathische combinatie voor deze aandoening het middel Urarthone (Laboratoires Lehning). Neem tweemaal daags een eetlepel (15 ml), ‘s ochtends en ‘s avonds, opgelost in heet water of kruidenthee. Bij acute klachten driemaal daags. Binnen vijf tot tien dagen moet u verbetering voelen. U kunt het tot enkele maanden blijven gebruiken waarbij u in de loop van de tijd de dosering moet verlagen.
Dr. Gaier adviseert u tevens niet langer de chondroitine te nemen, omdat deze is ontwikkeld tegen arthritis en niet tegen deze vorm van tendinitis. De andere supplementen die u neemt, kunnen geen kwaad. Ze zitten vaak niet voldoende in de voeding en hebben vele goede eigenschappen. Neodymium magneten kunnen iets helpen tegen de pijn. Maar al deze maatregelen zullen in vergelijking met Urathone slechts minimale effecten op uw klachten hebben.
Urarthone is verkrijgbaar via internationale webwinkels (bijv. www.thediagnosticclinic.com). Misschien wilt u ook het oorspronkelijke, peer-reviewed behandelrapport erop naslaan: Am J Orthop, 1997; 26: 641-644.
Laat u in de tussentijd niet verleiden tot manipulatie door een chiropractor of een manueel therapeut. Als de pees scheurt, kan dat namelijk veel meer kwaad dan goed doen.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

De positieve effecten van voetreflextherapie

Groeien met psychosynthese

De invloed van klanken op je lichaam

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Integral Eye Movement Therapy

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier