30-07-2008

Verrekte polsbanden

Een jaar geleden heb ik de pezen van mijn pols verrekt en mijn huisarts stelde de diagnose tendovaginitis van De Quervain. Ik heb zo’n elastische steunband gekregen voor mijn pols met een metalen rand die hem stijf houdt, maar om huishoudelijke dingen te doen moet ik hem vaak uitdoen, aangezien ik alleen woon. Naast een dagelijks multivitaminepreparaat slik ik dagelijks chondroitine glucosamine, MSM, calcium en magnesium. Ook gebruik ik neo magneten. TOCH HEB IK NOG STEEDS PIJN, EN GELD VOOR NOG MEER OVERBODIGE OF ONWERKZAME BEHANDELINGEN HEB IK NIET.
– Coral Smith, per e-mail

 

Bij deze vorm van tendinitis raakt de peesschede van twee onderarmspieren voor duimbewegingen (extensor pollicis brevis en abductor pollicis longus) verdikt en ontstoken. Er zijn twee standaardvormen van behandeling. Bij de één worden er cortocosteroïde injecties in de schede geïnjecteerd, zodat de ontsteking wordt gemaskeerd. Dit geeft alleen tijdelijk verlichting van de klachten. De andere mogelijkheid is een radicale operatie waarbij de verdikte laterale wand van de peesschede wordt doorsneden. Daarna zou u uw pols enige tijd helemaal niet kunnen gebruiken. Gezien die nadelen loont het de moeite vol te houden met de alternatieve behandelmogelijkheden.
Volgens onze adviseur dr. Harald Gaier is een beproefde homeopathische combinatie voor deze aandoening het middel Urarthone (Laboratoires Lehning). Neem tweemaal daags een eetlepel (15 ml), ‘s ochtends en ‘s avonds, opgelost in heet water of kruidenthee. Bij acute klachten driemaal daags. Binnen vijf tot tien dagen moet u verbetering voelen. U kunt het tot enkele maanden blijven gebruiken waarbij u in de loop van de tijd de dosering moet verlagen.
Dr. Gaier adviseert u tevens niet langer de chondroitine te nemen, omdat deze is ontwikkeld tegen arthritis en niet tegen deze vorm van tendinitis. De andere supplementen die u neemt, kunnen geen kwaad. Ze zitten vaak niet voldoende in de voeding en hebben vele goede eigenschappen. Neodymium magneten kunnen iets helpen tegen de pijn. Maar al deze maatregelen zullen in vergelijking met Urathone slechts minimale effecten op uw klachten hebben.
Urarthone is verkrijgbaar via internationale webwinkels (bijv. www.thediagnosticclinic.com). Misschien wilt u ook het oorspronkelijke, peer-reviewed behandelrapport erop naslaan: Am J Orthop, 1997; 26: 641-644.
Laat u in de tussentijd niet verleiden tot manipulatie door een chiropractor of een manueel therapeut. Als de pees scheurt, kan dat namelijk veel meer kwaad dan goed doen.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...