30-07-2008

Verrekte polsbanden

Een jaar geleden heb ik de pezen van mijn pols verrekt en mijn huisarts stelde de diagnose tendovaginitis van De Quervain. Ik heb zo’n elastische steunband gekregen voor mijn pols met een metalen rand die hem stijf houdt, maar om huishoudelijke dingen te doen moet ik hem vaak uitdoen, aangezien ik alleen woon. Naast een dagelijks multivitaminepreparaat slik ik dagelijks chondroitine glucosamine, MSM, calcium en magnesium. Ook gebruik ik neo magneten. TOCH HEB IK NOG STEEDS PIJN, EN GELD VOOR NOG MEER OVERBODIGE OF ONWERKZAME BEHANDELINGEN HEB IK NIET.
– Coral Smith, per e-mail

 

Bij deze vorm van tendinitis raakt de peesschede van twee onderarmspieren voor duimbewegingen (extensor pollicis brevis en abductor pollicis longus) verdikt en ontstoken. Er zijn twee standaardvormen van behandeling. Bij de één worden er cortocosteroïde injecties in de schede geïnjecteerd, zodat de ontsteking wordt gemaskeerd. Dit geeft alleen tijdelijk verlichting van de klachten. De andere mogelijkheid is een radicale operatie waarbij de verdikte laterale wand van de peesschede wordt doorsneden. Daarna zou u uw pols enige tijd helemaal niet kunnen gebruiken. Gezien die nadelen loont het de moeite vol te houden met de alternatieve behandelmogelijkheden.
Volgens onze adviseur dr. Harald Gaier is een beproefde homeopathische combinatie voor deze aandoening het middel Urarthone (Laboratoires Lehning). Neem tweemaal daags een eetlepel (15 ml), ‘s ochtends en ‘s avonds, opgelost in heet water of kruidenthee. Bij acute klachten driemaal daags. Binnen vijf tot tien dagen moet u verbetering voelen. U kunt het tot enkele maanden blijven gebruiken waarbij u in de loop van de tijd de dosering moet verlagen.
Dr. Gaier adviseert u tevens niet langer de chondroitine te nemen, omdat deze is ontwikkeld tegen arthritis en niet tegen deze vorm van tendinitis. De andere supplementen die u neemt, kunnen geen kwaad. Ze zitten vaak niet voldoende in de voeding en hebben vele goede eigenschappen. Neodymium magneten kunnen iets helpen tegen de pijn. Maar al deze maatregelen zullen in vergelijking met Urathone slechts minimale effecten op uw klachten hebben.
Urarthone is verkrijgbaar via internationale webwinkels (bijv. www.thediagnosticclinic.com). Misschien wilt u ook het oorspronkelijke, peer-reviewed behandelrapport erop naslaan: Am J Orthop, 1997; 26: 641-644.
Laat u in de tussentijd niet verleiden tot manipulatie door een chiropractor of een manueel therapeut. Als de pees scheurt, kan dat namelijk veel meer kwaad dan goed doen.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...