06-12-2012

Van de hoofdredactie – Oude pillen voor nieuwe ziektes

Internetverslaving is hard op weg om een nieuwe psychische ziekte te worden, en daarmee boort de farma-industrie een hele nieuwe markt aan.

Een van de tactieken van de farmaceutische industrie om meer pillen te verkopen is het creëren van nieuwe ziektes. Een klassiek voorbeeld dat mij te binnen schiet is de ‘sociale fobie’, die zo’n tien jaar geleden ineens furore maakte.

Nu hebben we een nieuwe ziekte, wederom dankzij de psychiatrie. Ze heet internetverslaving: verslaafd is iedereen die meer dan 38 uur per week op internet zit op een sociaal platform als Facebook of bezig met sms’en. Ook al klinkt iets meer dan vijf uur per dag nogal veel, als men deze maatstaf hanteert, dan zijn de meeste tieners al verslaafd.

De meesten van ons zijn het er waarschijnlijk over eens dat urenlang op Facebook zitten irritant en zelfs asociaal is, maar weinigen zullen in zo’n geval vinden dat onze tieners er een zwaar medicijn als Prozac voor moeten slikken. Toch zal internetverslaving vanaf volgend jaar een compulsief-impulsieve spectrumstoornis zijn, die met medicijnen behandeld kan worden. Dit alles valt te lezen in het artikel in ‘dossier’ van dit nummer.

Wie denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen, kan beter op zijn hoede zijn. De American Psychiatric Association gelooft dat internetverslaving depressie veroorzaakt. Er lijkt ook zeker substantieel bewijs te zijn voor een verband tussen depressie en excessief internetgebruik, maar dat zegt nog niet wat oorzaak en wat gevolg is. Het is eerder zo dat depressieven en sociaal onaangepasten buitensporig gebruik van internet maken, en die waren waarschijnlijk al depressief. Daarbij zijn we ervan overtuigd dat online gamen en porno kijken dan niet echt helpen, maar dat is niet het punt.
Het is verbijsterend dat farmaceutische bedrijven een hele nieuwe generatie aan de pillen wil hebben. Hoewel, bij nader inzien klopt dat ook weer niet, dat‘verbijsterend’, want het is precies wat een door winst gedreven bedrijfstak doet. Hoe dan ook is het zorgelijk dat de psychiaters maar al te graag meegaan in ‘dit nieuwe afzetgebied’ en dat vanuit de overheid niemand een halt toeroept aan het drogeren van onze tieners.

Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...